Twitter, comparată cu Hitler de o publicație pro-guvernamentală sârbă pentru etichetele „media afiliată statului”
Val de acuzații după ce Twitter a catalogat cea mai mare parte din presa sârbă ca fiind „afiliată statului”, o etichetă folosită de rețeaua socială pentru a descrie instituțiile media asupra cărora statul „exercită controlul conținutului editorial prin resurse financiare, presiuni politice directe sau indirecte și/sau control asupra producției și distribuției”.
În timp ce însuși președintele a reacționat la decizia Twitter, afirmând că este un „compliment” pentru presa sârbă și comparându-se cu fostul președinte american Donald Trump, media pro-guvernamentală a criticat în termeni dur decizia, conform Times of Israel.
Serviciul public de radio-televiziune din Serbia (RTS) a catalogat măsura ca fiind una politică și a anunțat că-și va suspenda activitatea de pe Twitter, în timp ce tabloidul pro-guvernamental Informer a titrat pe prima pagină „Twitter este o mașină de război de propagandă”, alături de poza lui Adolf Hitler.
Decizia Twitter vine după ce, anul trecut, 8.500 de conturi au fost blocate de pe platformă pentru că ar fi făcut parte dintr-o campanie largă de discreditare a opoziției sârbe și mass-mediei independentă a țării.
“Twitter is a propaganda war machine” – Serbia’s tabloid Informer pic.twitter.com/DvHnaXk3yo
— Balkanist Magazine (@Balkanist) August 19, 2021
Partidul condus de Vucic este acuzat că s-a folosit de poziția de guvernare pentru a reduce la tăcere vocile critice din media și facilitarea preluării instituțiilor media de figuri apropiate puterii de la Belgrad.
Anterior, Parlamentul European și-a exprimat îngrijorarea cu privire la degradarea libertății presei în statul balcanic, în timp ce organizația Reporters without Borders a atras atenția cu privire la atacurile zilnice la care jurnaliștii critici la adresa formațiunii politice a lui Vucic sunt supuși de către presa pro-guvernamentală.
Articole asemănătoare
Kosovo nu face suficient pentru a proteja jurnaliștii de violență. Numărul atacurilor, în creștere
Mass-media tradiționale sunt pe cale de dispariție. Este Twitch o opțiune?
Manualul anti-Fake News lansat de UNESCO, valabil și în limba română
Conferință pe tema fake news, organizată de IPP și o publicație mare online
Controversata lege “anti-dezinformare” a Spaniei ar putea să fie o amenințare la adresa democrației