Turcia va lansa propria platformă de ”fact-checking”, în încercarea de a extinde cenzura pe internet
„O anchetă precum «Hai să verific afirmația președintelui că Turcia are rezerve de 95 miliarde de dolari [în timp ce] toți economiștii spun că au dispărut» ar da ca răspuns «[Aplicația] spune că acești economiști sunt teroriști și la fel ești și tu pentru că întrebi»”, este una dintre postările care ridiculizează anunțul făcut recent de Direcția de comunicații a președinției turce privind înființaea unei platforme de ”fact-checking”.
În timp ce Ankara susține că aplicația DOĞRU MU (traducere: ”este adevărat?”) are rolul de a pentru a „răspunde nevoii de a ști dacă știrile și informațiile care circulă pe social media sunt adevărate sau false”, criticii președintelui Erdogan denunță o tentativă de extindere a cenzurii de pe internet, conform Stockholm Center for Freedom.
„Aceasta [aplicația] este în prezent în teste. Va fi lansată în curând și va fi un instrument important în lupta noastră pentru adevăr”, a scris pe Twitter noua aplicație Fahrettin Altun, șeful Direcției.
Noua aplicație este cea mai recentă tentativă a guvernului turc de a crește presiunea asupra platformelor de socializare și cenzura pe internet. În contextul în care mai bine de 80% din media tradițională este controlată de către stat, populația Turciei s-a îndreptat către presa online. Potrivit unui raport din 2020 al American Progress Center, citat de Al Monitor, aproximativ 70% dintre turci nu au încredere în mass-media și mai mult de jumătate consideră că mass-media nu este liberă.
Totuși, nici presa online nu se bucură de mai multă încredere din partea publicului turc. Un studiu realizat de Reuters Institute în 2019 a constat că 63% dintre turci erau îngrijorați cu privire la fenomenul fake news, la care contribuie trolli pro-guvernamentali prin exploatarea discursurilor instigatoare la ură față de comunitatea LGBTQ, kurzi și alte comunități minoritare.
Articole asemănătoare
Digi24, ediție specială despre libertatea presei. Care sunt principalele amenințări la adresa mass-mediei
Legislația românească pregătește amenzi pentru Google, Facebook, Amazon și alte platforme
Negaționiștii alegerilor au devenit brusc tăcuți, după ce victoria lui Trump devenise clară
Robert Turcescu, co-inițiator al unui proiect care modifică Legea audiovizualului
Microsoft anunță că va integra un ”copilot” AI pentru Windows 11