Exemplu de ”false news”: Nicki Minaj susține că vaccinul anti-COVID îi lasă impotenți pe bărbați

Nicki Minaj ne-a oferit recent un exemplu relevant de ”false news”, o afirmație falsă făcută indiferent de intenția emițătorului. Rapperul a afirmat că un prieten de familie a fost părăsit de viitoarea soție, după ce a rămas importent din cauza vaccinului anti-COVID.

„Vărul meu din Trinidad nu va primi vaccinul pentru că prietenul său l-a făcut și a devenit impotent. Testiculele sale s-au umflat. Prietenul său era la câteva săptămâni distanță de căsătorie, acum fata a anulat nunta. Deci, rugați-vă și asigurați-vă că sunteți confortabil cu decizia voastră, nu vă lăsați intimidați”, a scris cântăreața pe Twitter.

Vaccinul COVID n-are legătură cu impotența

Postarea lui Nicki Minaj a devenit rapid virală și la fel de repede a fost contrazisă de medici. Experții din domeniul sanitar susțin că umflarea testiculelor nu reprezintă unul dintre efectele secundare ale vaccinului împotriva COVID.

Aceștia au explicat că asocierea dintre cele două evenimente, deși normală din punct de vedere uman, este incorectă științific.

Mai mult decât atât, ministrul Sănătății din Trinidad a negat că ar fi fost raportat un astfel de efect secundar – iar când ți se umflă o parte a corpului din cauza vaccinării, răspunsul normal ar fi o vizită la Urgențe, nu?

Într-o conferință de presă ținută miercuri, Terrence Deyalsingh a afirmat: „Ieri am pierdut atât de mult timp respingând această afirmație falsă. Nu este raportat niciun astfel de efect secundar sau eveniment advers de umflare a testiculelor în Trinidad”, conform USA Today.

Un fenomen mondial

Neîncrederea în vaccinuri este întâlnită în întreaga lume, însă s-a accentuat în timpul pandemiei de COVID. În Statele Unite ale Americii, un sondaj recent realizat de CNBC / Change Research a constatat că 34% dintre respondenții nevaccinați au spus că sunt îngrijorați de efectele secundare ale vaccinului, în timp ce alți 34% au spus că suspiciunea lor față de guvernul federal i-a făcut să fie reticenți în vaccinare.

Problema este întâlnită și în România, care se află pe ultimul loc din Europa la vaccinarea anti-COVID – în ciuda obiectivului pe care Guvernul și-l setase cu privire la imunizarea a 65% din populație până la sfârșitul acestui an.

În ceea ce o privește afirmațiile făcute de Nicki Minaj, acestea au fost realizate în contextul în care fanii s-au întrebat dacă rapperul va apărea la Met Gala. Atunci, aceasta le-a spus că nu se va vaccina până nu este confortabilă cu informațiile, însă i-a îndemnat pe oameni să poarte corect măștile de protecție.

„Vor să te vaccinezi pentru Met. Dacă mă vaccinez nu va fi pentru Met. Va fi odată ce simt că am făcut suficiente cercetări. Lucrez la asta acum. Între timp iubirile mele, fiți în siguranță. Purtați masca cu 2 corzi care vă prind capul și fața. Nu tipul ăla (de mască) largă”, a mai spus Minaj pe Twitter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *