Trei derapaje ale mass-mediei din România în privința cazului de la Caracal
Cazul de la Caracal a oferit pe parcursul a două săptămâni numeroase exemple de grave derapaje ale presei din România. De la teorii conspiraționiste și speculații prezentate sub formă de informații concludente, până la încălcări ale dreptului la demnitate. Am selectat trei dintre aceste derapaje pe care le voi prezenta în continuare:
Teorii conspiraționiste: trafic de minore pentru soldații americani de la Deveselu și implicarea FBI în anchetă
Imediat după mediatizarea cazului de la Caracal pe principalele posturi TV și în mare parte din presa online au început să apară teorii conspiraționiste. Ele urmează de regulă același traseu: o speculație este preluată de presa pro-Kremlin și apoi rostogolită în presa din România prin intermediul unor site-uri apropiate de sateliții Moscovei. În articole anterioare am prezentat pe larg două astfel de teorii conspiraționiste care aveau ca scop inducerea unui sentiment anti-american în România. Ele pot fi consultate AICI și AICI.
Jurnaliști în căutare de senzațional
Dincolo de aceste teorii conspiraționiste avem și cazul unor jurnaliști în căutare de senzațional. De pildă, în data de 30 iulie, jurnalistul Luis Lazarus și-a intrat în rolul de procuror și a intervievat unul dintre martorii din cazul crimelor din Caracal, rezultând un dialog absolut halucinant transmit în direct pe postul România TV. Lazarus insinuează că martorul din fața lui ar putea fi parte a tragediei.
Luis Lazarus: „Dar văd că sunteți tare bronzat pe mână. Cum v-ați bronzat așa? E un bronz ciudat, parcă ați fi ars pe mână. Ați auzit că victimele au fost arse într-un butoi? Și ați participat și dumneavoastră la treaba asta? Nu l-ați ajutat pe cetățeanul cu pricina, pe asasin?”
Încălcarea dreptului la demnitate de către jurnaliști
Anumite posturi TV s-au folosit de tragedia de la Caracal pentru a crește rating-ul încălcând practic Art. 72 din Codul Civil privind Dreptul la demnitate. De pildă, jurnaliștii de la Antena 3 filmau în urmă cu câteva zile, în mod cinic prin gard reacţiile rudelor la aflarea morții Alexandrei. La data respectivă mai mulți jurnaliști (Ioana Ene Dogioiu, Moise Guran etc.) s-au revoltat față de acest comportament mediatic.
În ciuda faptului că părinții Alexandrei au spus explicit că vor să fie lăsați în pace de către presă, reporterii Antena 3 îi așteptau la câteva zile pe aceștia în fața sediului Poliției Caracal pentru eventuale declarații. Derapajul a fost criticat și de jurnalista Carmen Dumitrescu care a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care îi acuză pe jurnaliștii de la Antena 3 că hărțuiesc familia Alexandrei Măceșanu.
Aceste câteva cazuri ne arată că o parte a presei din România se folosește de cazul de la Caracal și implicit de tragedia familiei Alexandrei Măceșanu din pur oportunism. Mediatizarea aspectelor senzaționale țintește ratingul unor televiziuni și nu neapărat prezentarea faptelor într-un mod obiectiv, după standardele unui jurnalism profesionist.
Articole asemănătoare
Alte personaje, aceleași obiceiuri-Festivalul Simfonia Lalelelor
Ce-i obscen și ce nu: cuvântul în sine sau partidul? Ce spune RoTLD
Un specialist în SECURITATE dezvăluie REȚETARUL subversiv al PROPAGANDEI RUSEȘTI! EXCLUSIV
Ambasada Rusiei reacționează la gafa lui Fifor. Pîrvulescu: „Lucrurile s-ar putea să evolueze negativ” EXCLUSIV
Parlamentul European l-a invitat pe Elon Musk să depună mărturie privind Twitter