Tot ce ar trebui să știi despre QAnon, mișcarea conspiraționistă care a ajuns și în România

Pe 10 august, în Piața Victoriei s-au strâns trei grupuri: cei care au protestat împotriva tăcerii Justiției privind dosarul violențelor din 2018, cei care au mai participat la manifestațiile anti-COVID și un grup ceva mai restrâns, cu tricouri QAnon. „QArmy”, „Trust the Plan”, ”We are digital soldiers”, scria pe o parte din pancardele grupului. Însă apare întrebarea: cum de a ajuns o mișcare americană pro-Trump în România?

QAnon sau cum o teorie a conspirației pune bazele unui cult al personalității

QAnon este, la bază, o teorie a conspirației care spune că președintele actual al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, este cel ales pentru a duce o luptă împotriva ”statului paralel ocult” care conduce lumea din umbră, ”elita satanistă” de pedofili din guvern, afaceri și mass-media. Unii ”Qanoni”, așa cum își mai spun ei, consideră că ziua judecății va veni și oameni precum Hillary Clinton, contra-candidata lui Trump din 2016, vor fi arestați și executați.

Totul a început în octombrie 2017, când un utilizator anonim, „Q”, a pus o serie de postări pe platforma 4chan. Pentru a-și da legitimitate, acesta pretindea că are un nivel de aprobare de securitate american numit „autorizare Q”.

Înafară de teoriile privind rolul pe care Donald Trump îl are în salvarea lumii, qanonii cred tot felul de lucruri, mai mult sau mai puțin legate de președintele american. De exemplu, primele postări ale Q s-au concentrat asupra anchetei lui Robert Muller privind acuzațiile că Trump ar fi fost ajutat de Rusia să câștige alegerile. Susținătorii QAnon au susținut că ancheta lui Mueller cu privire la interferența rusă în alegerile din 2016 a fost o poveste elaborată de acoperire pentru o investigație asupra pedofililor.

„Unde mergem una mergem cu toții”, prescurtat ca „WWG1WGA!”, este unul dintre cele mai populare sloganuri QAnon și se regăsește frecvent în postările și discuțiile online ale comunității.

QAnon a ajuns și-n România 

Spuneam la început că mișcarea a ajuns recent și în România, ba chiar a reușit să se organizeze și să participe la unul intre protestele împotriva măsurilor de restricție cu pancarte și tricouri cu ”QAnon România”.

„Trust the Plan”, „We are Q”, „Trump = Free World” au fost câteva dintre mesajele afișate în Piața Victoriei. Însă unul, în mod particular, iese în evidență: ”We are digital soldiers” [Suntem soldați digitali – tr.r.]. Rolul pe care susţinătorii îl au în cadrul acestei mișcări nu este numai de a adera teoriilor și a fi fanii lui Trump, ci și de a lupta activ, măcar digital, împotriva ”statului paralel”.

Misiune pe care românii o îndeplineau, aparent, până ce a intervenit Facebook. Compania deținută de Mark Zuckerberg a anunțat săptămâna trecută că o rețea de conturi false pro-Trump și QAnon care opera din România a fost eliminată. Multe dintre cele 35 de conturi de Facebook și 88 de Instagram șterse pozau în americani și postau despre susținerea pe care Trump o primește de la publicul conservator, persoanele de culoare și creștini.

„PatriQții sunt elita, sataniștii sunt oculta” este un alt mesaj promovat de grup în Piața Victoriei.

Într-una dintre sesiunile live făcută de fostul jurnalist din Baia Mare Cornel Sabou, unul dintre membrii QAnon România îi transmite un mesaj în engleză și lui Donald Trump: „Domnule Donald Trump, noi suntem aici, nu ne vom da bătuți”. Filmarea continuă în aceeași notă, care amintește un pic de imaginile surprinse la Televiziunea Română în timpul Revoluției din decembrie 89. ”Constanța e cu noi!”, strigă cineva, apoi invită reprezentantul din Suceava să vorbească.

Mesajele patriotilor

Gepostet von Cornel Sabou am Montag, 10. August 2020

Cine e în spatele protestului QAnon de pe 10 august

În postările care au circulat pe Facebook pe 10 august, grupul QAnon România iese în evidență prin tricourile negre, cu același text, și pancartele făcute profesionist – cel puțin unele dintre ele. Stau alături de grupul adus de Viorel Cataramă, o altă figură cunoscută a negaționismului românesc, care și-a îmbrăcat susținătorii în tricouri violet, cu ”Mișcarea Patrioților Români”.

Liderul qanonilor români este Cornel Sabou, așa cum se observă și din imaginile postate pe rețelele de socializare, dar și după cum menționează un articol de pe ActiveNews.

Cornel Sabou nu prea este atât de popular în sfera site-urilor și blogurilor îndoielnice, neexistând niciun articol trecut în care acesta să fie menționat. Singurele lucruri pe care le găsești despre acesta atunci când dai un search pe Google e faptul că a fost închis pentru calomnierea unui judecător (a fost grațiat de către președintele Emil Constantinescu) și pentru înșelăciune, la 10 ani distanță, și blogul său. Blog care e așa cum vă imaginați: plin de postări pro-Trump și teorii ale conspirației.

Un articol recent, publicat pe 18 martie 2020, vorbește chiar despre lupta mișcării Q „împotriva Cabalei, a Puterii Oculte care conduce destinele omenirii de sute de ani printr-un cult Satanic”.

11 Comentarii

 1. Oameni care nu au nimic clar in capetele lor sterpe. Din pacate, in Bucuresti se gasesc oricand 2-3000 de asemenea feneanți, gata sa faca o manifestatie in Piata Victoriei pentru ca Vaticanul, să spunem, să declare război statului Fiji, deoarece acesta nu protejaza mediul Antarcticii! Pentru ei este un mod de a se distra si a-și omorâ timpul liber, punand jandarmii pe dreumuri!

  1. Bree nea ipuscas’ule asta ye in mintea ta? asa te kinuesc perceptiile tale? kiar de ar fi oamenii aceiia pe care tu ii numesti „capete sterpe” ai putea avea un pic de respect ! sunt niste oameni necajiti,care nu se lafaie ca tine! ..asta dovedeste cam cine esti cum gandesti,si ce rol joci..!
   Apropos de „cultura ta”:feneanti trebuia sa scrii..faineant si vine din franceza breee! ..daca te simti jignit de ce ti’am transmis..uita! nu’ti va afecta mentalitatea si nici solda de militian!

  1. „Protestatarii”, stimate domn, că „protestanți” înseamnă cu totul altceva. În rest, e ca la fotbal, ultrașii protrump, qanon sau cum și-or mai spune, fac zgomot și aprind torțe. Un fel de distracție de puștani fără treabă.

 2. Apariția acestei mișcări este pe deplin justificată.precum Iluminsmul secolului XIX, tot așa este nevoie de o mișcare inteligentă conformă progresului care să se opună monstruozităților scăpate de sub control prin puterea financiară pe care o dețin unii deraiați. Pașoptiștii români proveneau din cunoscători ai problemelor mondiale fiind martori oculari ai evenimentelor. Tehnologia actuală permite UNITATE și comunicare instantanee, ce-i drept controlată. Răul apocaliptic există și se manifestă crud și diabolic. Replica celor construiți după chipul și asemănarea Demiurgului devin qsoldați ți luptători nemuritori pentru cauza UMANITĂȚII.

 3. vine vremea judecatii , prea putini detin totul si majoritatea aproape nimic , ce e prea mult strica si paza buna nu va mai folosi in a trece primejdia pentru ca nu e rea , e necesara
  s-a dovedit esecul formei de organizare occidentale
  daca nu ar fi fost unele excese datorate specificului fiintei umane , comunismul ar fi fos o forma de organizare mult mai apropiata de necesitatile oamenilor , unii sunt mai egali decat altii si asta dauneaza grav sanatatii!!

  1. Cred că nu trebuia scos serviciul miliatar obligatoriu. Le mai dădea ceva de făcut Qsoldaților ăstora închipuiți. Se uită la filme proaste și se cred salvatorii planetei, dar nu știu să folosească hârtia igienică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *