Top 3 editoriale: despre Summit-ul Inițiativei Celor Trei Mări, presa românească și chinezi

Subiectul acestui început de săptămână este cu certitudine evenimentul început luni, care-i conferă României expunere internațională măcar pentru două zile.

Mediastandard.ro vă prezintă top trei editoriale apărute recent, care prezintă exact situația țării actuale, prinsă într-o luptă a orgoliilor, în centrul atenției partenerilor stategici și în propria neliniște.

  • Cristian Pantazi amintește pe G4Media.ro că, în timp ce Administrația Prezidențială își dădea interesul să păstreze relația cu Uniunea Europeană și Statelor Unite al Americii, Liviu Dragnea purta discuții cu un oficial chinez. Jurnalistul afirmă că liderul PSD ar încerca să devieze de la obligațiile pe care și le-a luat atunci când a aderat la NATO, spre o politică economică influențată de Rusia și China. Citiți materialul integral AICI.

”Toate mișcările lui Liviu Dragnea din ultimul an arată o îndepărtare constantă de partenerii americani și europeni și o încercare de găsire a sprijinului în zonele dominate de lideri autoritari sau corupți, precum China și Israel.”

  • Ion Cristoiu schimbă registrul și afirmă, pe blogul său, că presa românească a tot relatat despre o scrisoare a mai mulți lideri județeni ai PSD care i-ar fi cerut lui Liviu Dragnea demisia. Aceasta, spune omul de presă, este fantoma presei românești, pe care nimeni n-a văzut-o, dar a cărei idei s-a perindat de la o publicație la alta. Citiți materialul integral AICI.

Le vor fi zis unor jurnalişti lideri ai PSD că o astfel de Scrisoare ar exista, dar – sigur e – nici unui jurnalist nu i se arătase documentul.
Dimineaţa, întreaga presă invoca existenţa Scrisorii si existenta unui număr de semnatari, ba chiar si a unor nume de iniţiatori.
Pe la prînz, întreaga presă dădea amănunte despre rebeliunea din PSD. Se vorbea de întîlniri secrete (la intrare li se luaseră prezenţilor telefoanele mobile), ale semnatarilor, de şovăieli ale unora dintre cei invitati, de renunţarea altora.”

  • Nu în ultimul rând, editorialul semnat de Iulian Chifu pentru Adevărul.ro arată mizele Summit-ului de la București pe plan regional. Citiți materialul integral AICI.

”Pe 17-18 septembrie are loc la Bucureşti Summitul Iniţiativei celor trei mări, un format care s-a concretizat şi clarificat strategic şi care şi-a concretizat ambiţiile decantate în livrabile şi proiecte concrete. Mai mult, rolul României este evident, odată ce evoluţia Iniţiativei lansate de Croaţia şi promovată de Polonia cu precădere pe dimensiune americană a dobândit toate ancorele necesare coerenţei şi atractivităţii pentru toate statele din regiune.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *