Răspândirea informațiilor false și schimbările climatice, considerate „amenințări majore” la nivel global

Acest secol este dominat de știrile despre schimbările climatice și de efectele pe care răspândirea de informații false le are asupra societăților noastre. Prin urmare, nu este o surpriză să aflăm că aproape trei sferturi dintre oamenii din 19 țări consideră că aceste două fenomene sunt două dintre cele mai importante amenințări pentru omenire, alături de atacurile cibernetice din partea altor țări, starea economiei globale și răspândirea bolilor infecțioase.

Concluziile fac parte dintr-un studiu realizat de Pew Research Center privind îngrijorările înregistrate la nivel mondial, publicat la sfârșitul lunii august. Au fost luate în considerare datele adunate din 19 țări cu economi avansată din America de Nord, Europa, Israel și regiunea Asia-Pacific, pe un eșantion de 24,525 de adulți.

Americanii sunt mai puțin preocupați de schimbările climatice, israelienii de dezinformare

În vreme ce marea majoritate a respondenților s-au declarat cei mai îngrijorați de schimbările climatice și informațiile false, aceste sentimente variază, în unele țări, în funcție de mediul socio-politic al cetățenilor.

Aproximativ doi din zece respondenți consideră încălzirea globală ca fiind o amenințare minoră, în timp ce 5% nu o consideră o amenințare. Însă, la nivel de țară, participanții americani sunt de părere că schimbările climatice reprezintă cea mai mică amenințare dintre cele cinci amenințări prezentate de cercetători. Doar 54% dintre americanii intervievați au declarat că schimbările climatice reprezintă o problemă majoră. Atacurile cibernetice din alte țări (71%), urmate îndeaproape de răspândirea de informații false (70%), sunt considerate ca fiind prioritare.

Climate change seen as top threat across 19 countries, but people also see dangers of false information online and cyberattacks from other countries

Respondenții din Malaezia și Israel nu sunt, de asemenea, atât de preocupați de schimbările climatice. Dar pentru cei mai recenți, informațiile false nu par a fi o problemă, deoarece doar 42% dintre participanți au declarat că aceasta este o amenințare mare.

Singapore este o altă țară în care se manifestă această tendință: 61% dintre ei au spus că atacurile cibernetice, starea economiei globale și răspândirea bolilor infecțioase sunt cele mai mari probleme.

Îngrijorările, diferențiate în funcție de vârstă

Există, de asemenea, un decalaj puternic între vârstele percepute ca fiind o amenințare. În multe cazuri, persoanele cu vârste de 50 de ani și peste sunt mai îngrijorate de aceste amenințări online decât cele cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, iar aceste diferențe pot fi substanțiale în unele țări.

Suedia și SUA sunt două dintre aceste exemple, unde diferența se apropie de 20%. Adulții mai tineri din SUA sunt mai puțin predispuși decât cei mai în vârstă să spună că știrile și informațiile inventate au un impact mare asupra sistemului democratic, Pew Research Center observând că utilizatorii de social media sunt, în general, mai puțin îngrijorați de răspândirea de informații false și de atacurile cibernetice decât cei care nu folosesc social media.

1 Comentariu

  1. toate bune si frunoase, insa cine si cum stabileste ca o informatie e falsa? guvernele mana in mana cu gigantii tech si o groaza de ong-uri care , coincineta, au aceleasi surse de ifnatare(ca si mediastandard probabil)? daca ne uitam numai la pandemia coivd, vedem ca informatiile false rtapsandite de guverne, presa oficiala si big pharma au fost promovate intens, in timp ce indoielile unora referitor la ce se face de catre guverne, oms, medici au fost cenzurate dur pe motiv de dezinofrmare desi acum se dovedesc ca erau idnreptatie si cei care au dezinformat au fost guvernantii, presa oficiala si pleiada de ong-uri de o anumita orientare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *