Licența de tipărire a ziarului Novaya Gazeta, revocată de un tribunal rus

Campania de cenzură, desfășurată de Rusia împotriva presei, continuă. De data aceasta, un tribunal din Moscova a revocat licența de tipărire a publicației fondate de laureatul premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov, Novaya Gazeta. Măsura vine la doar câteva zile după moartea ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, care și-a folosit banii din propriul său premiu Nobel pentru Pace pentru a finanța parțial ziarul, în 1993.

În motivarea sa, instanța spune că invalidarea a fost făcută la cererea autorității de reglementare a presei din Rusia, Roskomnadzor, care a intentat proces împotriva instituțiilor media la sfârșitul lunii iulie, relatează Europa Liberă.

Motivul oficial al Roskomnadzor a fost mai degrabă unul administrativ, decât unul legat de conținut. Autoritatea de reglementare în domeniul mass-media a acuzat consiliul editorial al ziarului că nu a furnizat Ministerului Justiției un document, după schimbarea proprietarului.

Novaya Gazeta, o țintă

Dmitri Muratov a descris acțiunea ca fiind o „decizie pur politică, nu are niciun temei juridic”, întrucât ziarul nu era obligat să prezinte respectivul document, conform legislației introduse în 2006 – conform avocatului Novaya Gazeta.

În plus, nu ar fi prima dată când Novaya Gazeta, ca și multe alte instituții de presă independente, ar fi vizate de autoritățile ruse. Site-ul și-a suspendat operațiunile în interiorul țării în luna martie, după ce a fost obligat să elimine de pe site-ul său materiale despre invazia Rusiei în Ucraina, în baza unei legi care incriminează difuzarea de informații în dezacord cu opinia statului care „discreditează forțele armate”. 

Roskomnadzor a blocat, de asemenea, mai multe site-uri de știri administrate de Novaya Gazeta sau de foști angajați ai acesteia, cum ar fi Novaya Gazeta. Europe și Novaya rasskaz-gazeta.

La trei ani după ce a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace, fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a folosit o parte din acești bani pentru a finanța Novaya Gazeta, ajutând ziarul să își achiziționeze primele computere. După căderea Uniunii Sovietice, publicația fondată de Dmitri Muratov a fost una dintre cele mai respectate surse de știri independente din Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *