Rețeaua Parler va reveni pe piață cu ajutorul unei companii tech rusești

Parler, rețeaua socială utilizată predominant de grupurile de extremă dreapta, a repornit duminică cu ajutorului unei firme tech rusești, după ce aceasta devenise nefuncțională la începutul anului ca urmare a deciziei Amazon de a-i retrage accesul la serverele sale și ștergerii de pe magazinele de aplicații Google și Apple.

La accesarea paginii apare un mesaj destinat atât susținătorilor, cât și criticilor:

„Considerăm confidenţialitatea primordială şi libera exprimare esenţială, mai ales în social media. Scopul nostru a fost dintotdeauna de a furniza o piaţă publică nepartizană unde oamenii să se poată bucura de ele şi să-şi poată exercita aceste drepturi. Vom răspunde oricărei provocări care se va ivi în calea noastră şi intenţionăm să vă reîntâlnim pe toţi în scurt timp. Nu vom lăsa să piară discursul civil!”

Donald Trump  a fost eliminat de pe Twitter   după protestele violente iscate la Capitoliu în data de 6 ianuarie. Nu doar că peste 70 de mii de conturi QAnon au fost șterse ulterior, dar susținătorii lui Trump s-au mutat pe Parler unde au creat un val de mesaje care incitau la ură, astfel încât compania lui Jeff Bezos a ales să restricționeze platforma. Pentru o scurtă perioadă, Parler devenise cea mai descărcată aplicație din magazinul de aplicații al Apple.

Criticii citați de Reuters au declarat că dependența platformei Parler de o companie rusă deținută de doi bărbați din orașul Rostov-pe-Don și înregistrată în Scoția prezintă un risc de securitate. Printre clienții firmei se numără Ministerul rus al apărării, publicația săptămânală pro-Kremlin Argumenty i Fakty dar și postul de radio liberal Ecoul Moscovei.

Tim Cook, CEO-ul Apple, a afirmat că Parler va fi reprimit în App Store dacă își va îmbunătăți regulile de moderare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *