Toate figurile politice îndoielnice pe care le-a promovat Sputnik în doar câteva zile
În paginile Sputnik poți să găsești cuvinte de apreciere pentru mulți lideri politici care au ridicat semne de întrebare, uneori – cum veți citi și mai jos – fiind vorba chiar și de autocrați, care-au trecut peste nevoile și drepturile fundamentale ale oamenilor pe care-i conduc.
Acum două luni, publicația asta a făcut (și nu o dată) articole de laudă la adresa premierului României, Viorica Dăncilă. ”Așteptată cu mult interes de presă după ședința BPN al PSD, Viorica Dăncilă a făcut din nou dovada unei judecăți clare, pragmatice – dar și a unei atitudini plină de bun simț. Concret, la întrebarea despre posibila moțiune de cenzură, Viorica Dăncilă nu a făcut paradă de cifre prin care să demonstreze majoritate, ci a spus, simplu, că are încredere în colegii săi”, scria Sputnik în noiembrie. Acum trei zile, schema se repetă. Site-ul în cauză scrie despre interviul oferit de prim-ministru unui jurnalist de la Antena3. ”Viorica Dăncilă a avut delicatețea de a nu-i nominaliza pe cei în cauză (n.r. – pe europarlamentarii care dau o impresie proastă despre România), dar le-a transmis un mesaj ferm: ”Cei care fac aceste lucruri ar trebui să le fie rușine!”, nota Dragoș Dumitriu. Pe lista publicațiilor care o admiră profund pe șefa Executivului se mai numără și QMagazine, deținută de Floriana Jucan.
Nici bine nu terminăm de citit că dăm pe pagina principală de alți PSD-iști: Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu. Articolul se referă, de fapt, la o discuție dintre Mircea Badea și Darius Vâlcov despre legea organizațiilor non-profit de utilitate publică, dar care face referire la primele două persoane menționate.
Vâlcov a ridicat din umeri stânjenit, spunând ”probabil e o gaură mai mică decât altele” (…) Cu alte cuvinte, Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu au avut dreptate, iar CCE confirmă asta – dar Guvernul nu se grăbește să ia măsuri pentru ONG-urile politice, ci situația se va agrava doar pentru cele care lucrează cu fonduri europene! Iar în privința legii Nicolae – Pleșoianu, nimic nou, nimic clar – singurul care depune eforturi pare a fi… Mircea Badea!
Despre prezența lui Liviu Pleșoianu pe Sputnik puteți citi mai multe AICI.
Partea interesantă vine acum. Pe lângă social-democrații enumerați mai sus – cărora li se poate adăuga cu lejeritate și Titus Corlățean și ”demersul internațional care dă peste cap planul lui Iohannis” – mai sunt două personaje de trecut pe listă.
Unul dintre ei duce o luptă politică peste ocean chiar acum. E vorba de Nicolas Maduro, președintele Venezuelei care se ține strâns de fotoliul său. Același individ care, în urmă cu câteva zile, ordona exerciții militare pentru intimidarea populației ieșită în stradă și a opoziței, acum se regăsește pe Sputnik în toate secțiunile principale. ”Maduro atacă puternic: ”Iată obiectivul imperialismului, nimeni nu ne dă nouă ultimatum!”, ”Criza din Venezuela: Maduro anunţă „cele mai mari exerciții militare din istorie!” și, nu în ultimul rând,”Maduro a anunțat victoria Venezuelei la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU”. Ba chiar există și un editorial pe această temă, ”Venezuela: un examen de capacitate al multipolarității în fața dictatului global”.
Astfel, situația politică din Venezuela nu este doar un simplu conflict intern. Este mai mult decât atât – e un examen pentru capacitatea Occidentului sau lumii euro-atlantice de a emite verdicte pe plan global, fără a întâmpina vreo rezistență din partea altor actori. Menținerea lui Maduro devine o miză majoră pentru toate statele care pledează în favoarea unei ordini multipolare și pentru respectarea principiului suveranității naționale. Exact așa cum a fost în cazul Turciei, eșuarea tentativei de înlăturare a lui Maduro ar putea demoraliza Occidentul și demonstra eficiența acțiunilor coordonate ale altor poluri ale
Sputnik n-a uitat nici de nașterea lui Nicolae Ceaușescu, prilej cu care Dragoș Dumitriu a scris un material special. Fostul membru PRM – ironic, nu? – încheie elogiul, așa cum personal îl numește, în acest fel: ”Poate că, la un moment dat, i se va reda locul meritat în istorie; de fapt, îi înțeleg pe cei de azi că nu vor să-l repună în drepturile istorice – sunt prea mici față de el, i-ar zdrobi, pur și simplu”.
Articole asemănătoare
Cine este și ce vrea GDPR de la companiile românești. De vorbă cu Liviu Florescu, Manager Craft Interactive [INTERVIU]
Meta face primul pas înapoi: nu mai acceptă postările care cer moartea șefilor de stat
ANAF vrea să impoziteze nunțile, presa reacționează EXCLUSIV
Fact-check marca Digi24: adevăr și minciună în discursul lui Dăncilă de la conferința de presă
Top 3 editoriale: conflictul ruso-ucrainean și declarația controversată a ministrului Finanțelor