Liber la hate. Facebook permite ura la adresa armatei ruse

Meta a decis să permită postările care incită la violență împotriva soldaților ruși. Decizia a fost transmisă moderatorilor de conținut din anumite țări printre care și România. Măsura se aplica postărilor de pe Facebook.

Mail-ul intern a fost analizat de Reuters și arată o schimbare temporară a regulilor companiei privind discursul instigator la ură. Pe lângă soldații ruși, noua măsura permite și postările care cer moartea lui Vladimir Putin sau Aleksandr Lukașenko (președintele Belarusului).

Postările care vor fi în continuare sancționate sunt cele care conțin ”indicatori de credibilitate„, adică conțin detalii despre locului sau a modul în care va avea loc atacul. Nici postările care incită la violență sau ură împotriva civililor ruși nu vor fi acceptate.

Ca urmare a invaziei rusești din Ucraina, am permis temporar forme de exprimare politică care, în mod normal, ar încălca regulile noastre, cum ar fi discursuri violente precum «moarte invadatorilor ruși». În continuare nu vom permite apeluri credibile la violență împotriva civililor ruși”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta pentru The Verge.

Pe lângă România, noua măsură va fi disponibilă și în: Estonia, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Rusia și Ucraina.

Motivul acestei schimbări nu este doar războiul din Ucraina, ci și reacția oamenilor care preferă să folosească ”soldații ruși” ca termen-umbrelă pentru întreaga armată rusă.

Facem acest lucru pentru că am observat că, în acest context specific, soldații ruși sunt folosiți ca un proxy pentru armata rusă. Politica privind discursul instigator la ură continuă să interzică atacurile la adresa rușilor”, se arată în e-mailul consultat de Reuters.

Chiar ieri lăudam Meta pentru eforturile pe care le face să ajute refugiații din Ucraina așa că, într-o încercare de a păstra vibe-ul pozitiv, o să spun că această măsură pare a fi bine implementată. Decizia de aprobare sau eliminare a unei postări nu e lăsată pe mâna algoritmului, ci e aplictă de o echipă de moderatori umani.

Cam atât cu lucrurile pozitive. Nu știu la ce ajută această măsură -care e oricum are excepțiile ei- și nici cât de bună se va dovedi a fi. Meta spune că permite orice incitare la ură împotriva soldațiilor ruși, dar nu a prizionerilor de război. Contextul în care o postare e făcută este foarte important, iar Facebook trebuie să se asigure că măsura va fi aplicată cum trebuie. Problema este că Facebook tocmai la capitolul ”context” a dat chix.

Cu toții știm, însă, ce face și ce a făcut Facebook în trecut pentru oamenii aflați în centrul unor drame de proporții: minoritatea Rohingya a suferit zeci de mii de victime din cauza unui genocid amplificat cu ajutorul Facebook, războiul din regiunea Tigray din Etiopia face victime și prin intermediul Facebook care în continuare nu reușește să ia măsuri împotriva celor care incită la omor.

Nu mai vorbesc despre dezvăluirile făcute de Frances Haugen care a arătat că algoritmul platformelor deținute de Meta preferă conținutul instigator la ură și violență pe care îl propulsează în față.

Rămâne de văzut cât și cum va ajuta noua măsură cetățenii și societatea din țările care se afla pe lista Meta unde incitarea la ură împotriva soldaților ruși va fi temporar acceptată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *