Postul de radio Gold FM, amendat de CNA pentru ”propagandă rusă”

Consiliul Național al Audiovizualului a dat prima amendă pentru ceea ce a numit a fi ”propagandă rusă”. În ședința de joi, membrii forului au aprobat penalizarea cu 50.000 de lei postul de radio Gold FM, deținut de fiul lui Cozmin Gușă.

CNA a votat în unanimitate, în mai puțin de un minut, decizia de amendar al postului. Motivul invocat este că invitații și moderatorii au susținut, pe parcursul mai multor emisiuni, teme promovate de propaganda rusă, precum: „în Ucraina nu este invazie, nu este un război” (Rusia spune că desfășoară o ”operațiune militară specială”), „Ucraina este un stat inventat” (Putin a afirmat că Ucraina există mulțumită URSS) și alte referiri la România și Occident, conform Paginademedia.ro.

Dorina Rusu a afirmat că „sunt emisiuni în care s-a făcut propagandă rusă şi în care, dacă ar fi vorbit domnul Putin în emisiune nu ar fi fost propaganda rusă mai prezentă decât a fost. (…) Ar putea să se cheme nu Gold FM ci Kremlin FM“. 

De cealaltă parte, patronul postului de radio Gold FM, Cosmin Andrei Guşă, s-a apărat, susținând că nu crede că „ce am făcut noi e propagandă rusă, ci obiectivitate”. Printre altele, acesta a afirmat că postul a avut grijă să nu facă „propagandă nici lui Zelensky şi nici lui Putin”.

„Părerile au fost împărţite, chiar dacă unele au fost subiective. Nimeni nu a susţinut Rusia în aceasta invazie. Am prezentat faptele”, a mai spus acesta, asigurând Consiliul Audiovizualului că scopul principal al emisiunilor a fost „liniştirea populaţiei”.

„Un război inventat”

Printre persoanele care au susținut aceste afirmații se numără Cozmin Guşă, Adrian Severin, Petru Romoşan şi Ion Cristoiu. În cadrul monitorizării efectuate de CNA asupra mai multor emisiuni difuzate în primele zile ale invaziei (24 și 25 februarie), politicianul Cozmin Gușă a făcut o serie de afirmații îndoielnice:

„Să ştii că eu asta cred, că este un război inventat, care face mai mult folos pe moment Americii decât Rusiei (…) Vă spun încă o dată, nu este război. Este o reaşezare militară în urma unor ameninţări reciproce în Rusia şi Ucraina, da”. 

Acesta a mai vorbit și despre o „înțelegere secretă, subterană” dintre SUA și Putin, în baza căreia „vom asista doar la operaţiuni militare care vor delimita spaţiul celor două republici independente aşa cum apare el în Constituţie”. 

Ce a repoșat CNA postului Gold FM

Membrii Consiliului Național al Audiovizualului au fost de acord cu privire la faptul că invitații și moderatorii Gold FM și-au creat narative pe opinii, nu pe fapte, însă le-au prezentat ca fiind adevărate. Mircea Toma a afirmat, de exemplu, că „mesajul este simplu: Putin are dreptate, iar românii trebuie să stea cuminţi să nu-l supere”. 

Un alt membru al CNA, Valentin Jucan, a explicat în ședință că derapajele de pe post reprezintă „tehnici de manual cu ajutorul cărora falsul e transformat în adevar şi mitul în realitate”. 

Gold FM a primit amenda de 50.000 de lei în baza încălcării art. 3 alin. 2 din Legea Audiovizualului, care se referă la „informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor”, dar și art. 64 alin. 1 și art. 66 din Codul audiovizual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *