Tinerii, afectați de trendurile de pe TikTok care glorifică pierderea în greutate
Trendurile de pe TikTok pentru diete și planuri de slăbit afectează negativ adolescenții și tinerii adulți care folosesc platforma. De la probleme cu privire la comportamentul alimentar și până la nemulțumiri asupra greutății și aspectului fizic, tinerii sunt cei mai vulnerabili în fața acestor tendințe.
Studiul a fost desfășurat de o echipă de cercetare din cadrul Universității din Vermont și s-a bazat pe analiza primelor 100 de videoclipuri găsite sub 10 hashtag-uri populare pentru cei care sunt interesați de pierderea în greutate și diete. Fiecare dintre aceste clipuri are peste 1 miliard de vizualizări și sunt reprezentative pentru trendurile din categoria de nutriție.
Cercetătorii au găsit că, în majoritatea videoclipurilor analizate, opinia din partea experților în sănătate este inexistentă, iar singurele lucruri prezentate ca benefice sunt pierderea în greutate și subțirea trupului.
„Printre mesajele cheie se numără glorificarea pierderii în greutate, așezarea alimentelor în farfurie pentru că fac bine sănătății și contribuie la subțiere, precum și lipsa unor voci de experți care să ofere informații despre nutriție […] Conținutul legat de această teme de pe TikTok este în mare parte normativ în ceea ce privește greutatea și poate contribui la comportamente alimentare anormale și la nemulțumirea corporală în rândul tinerilor care sunt utilizatorii predominanți ai TikTok”, a scris echipa de cercetare în prezentarea studiului.
Instagram s-a confruntat, în trecut, cu acuzații similare, lucru care a făcut ca șeful companiei, Adam Mosseri, să se prezinte în fața Senatului american unde a trebuie să dea explicații în fața autorităților. Având în vedere că atât Instagram, cât și TikTok (chiar mai mult în cazul acesteia) sunt folosite în principal de tineri, nu e de mirare că astfel de trenduri dăunătoare ajung să afecteze utilizatorii.
Foarte periculos este faptul că tinerii sunt cei mai vulnerabili în fața acestor postări și ajung să-și creeze o imagine greșită asupra propriilor corpuri, cât și asupra nutriției în general.
„Numeroasele trenduri asociate cu pierderea în greutate omit factori precum stilul de viață care joacă un rol în greutate și sănătate și sugerează utilizatorilor mesajul că pierderea în greutate și subțierea sunt realizabile și dorite de toți, ceea ce duce la percepții și comportamente nesănătoase în jurul alimentelor, greutății și imaginii corporale”, subliniază studiul.
Această îngrijorare pentru bunăstarea tinerilor este luată în serios de echipa care a efectuat cercetarea și atrage atenția asupra faptului că postările de pe TikTok sunt complet greșite și sunt lipsite de expertiză, lucru ce poate afecta sănătatea utilzatorilor.
„În fiecare zi, milioane de adolescenți și tineri adulți sunt hrăniți cu conținut pe TikTok care prezintă o imagine foarte nerealistă și inexactă a nutriției și a sănătății. Să fii prins în categoriile de pe TikTok legate de pierderea în greutate se poate dovedi un mediu foarte greu, mai ales pentru principalii utilizatori ai platformei, care sunt tinerii”, a declarat șefa echipei de cercetare, citată de Axios.
Articole asemănătoare
Arabia Saudită, noi promisiuni privind cazul lui Jamal Khashoggi
TVR 2 relansează programul ”Teleșcoala” din 8 februarie, odată cu întoarcerea elevilor în bănci
Șase din zece români ar achiziționa dispozitive Smart Home. Mai ales pentru bucătărie
UE avertizează Microsoft în legătură cu achiziția Activision
Guvernul Dăncilă gafează din nou: confundă Consiliul UE cu cel European. FOTO