TikTok recomandă conținut dăunător la doar două minute după crearea unui cont

Algoritmul TikTok începe să recomande conținut periculos și care încurajează persoanele să-și facă rău la doar câteva minute după ce acestea își crează un cont pe platformă. Postări care vorbesc despre probleme de aspect fizic sau despre suicid sunt printre cele mai rapid recomandate de algoritm către noii utilizatori.

Conform celui mai recent studiu desfășurat de Center for Countering Digital Hate (CCDH), TikTok recomandă conținut periculos în materie de câteva minute, ba chiar o dată la fiecare 39 de secunde dacă postările vorbesc despre sănătatea mentală sau probleme de aspect fizic. Conținutul care are ca subiect sinuciderea apare în aproape două minute, în timp ce obiceiurile nesănătoase de alimentație apar în opt minute.

Echipa de cercetare a creat conturi în care pozau ca având 13 ani (vârsta minimă pe care TikTok o acceptă pentru utilizatorii săi) și își arătau interesul pentru acest tip de conținut dăunător. Pentru unele dintre conturi, cercetătorii au inclus termenul „loseweight” (pierdere în greutate) în numele de utilizator și au desemnat aceste conturi ca fiind vulnerabile. Comparativ cu celelalte, acestea au „primit de 12 ori mai multe recomandări pentru videoclipuri cu auto-mutilare și sinucidere”.

De asemenea, cercetătorii au descoperit o comunitate care încurajează obiceiurile nesănătoase de a mânca care avea peste 13 miliarde de vizualizări, conținutul fiind distribuit prin intermediul a 56 de hashtaguri. Asta pentru a confirma, din nou, că astfel de postări sunt extrem de populare.

TikTok este capabil să recunoască vulnerabilitatea utilizatorului și încearcă să o exploateze. Este o parte din ceea ce face ca algoritmii TikTok să fie atât de periculoși; aplicația testează în mod constant psihologia copiilor noștri și se adaptează pentru a-i menține online”, a declarat șeful CCDH pentru CBS News.

La fel de important de notat este faptul că această exploatere din partea algoritmului nu se aplică exclusiv adolescenților sau tinerilor. Adulții sunt cel puțin la fel de vulnerabili, ba chiar mai mult când vine vorba de sinucidere. Conform CCDH, suicidul devine „mult mai prevalent după 25 de ani”.

Algoritmul paginii For You, care reprezintă punctul forte al TikTok, se dovedește a fi foarte periculos pentru utilizatori, pe de-o parte din cauza rapidității cu care acționează, iar pe de alta din cauza exploatării slăbiciunilor personale pe care le folosește pentru a ține oamenii pe platformă. Cuplat cu feed-ul infinit propus de pagina For You, totul devine o „avalanșă uluitoare de videoclipuri”, după cum spun cercetătorii, iar utilizatorii sunt nevoiți să se confrute singuri cu acest conținut periculos recomandat algoritmic de TikTok.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *