Cum a reușit AUR să obțină un scor atât de bun: despre proteste, Facebook și propaganda rusă

După primul exit-poll, presa din România și-a exprimat uimirea față de aparenta performanță a AUR de a trece pragul necesar și, ulterior, detașarea față de partide ceva mai cunoscute, precum PMP și ProRomânia. Însă privit cu atenție, rezultatul AUR nu vine ca o surpriză, ci ca o confirmare a unei rețete periculoase, dar eficiente.

Publicitatea politică din presă, înlocuită cu scandalurile de pe Facebook

Dacă presa nu a făcut mențiuni importante despre AUR până în acest moment, nu înseamnă că Alianța pentru Unirea Românilor nu s-a făcut publicului remarcată deloc.

Principalul canal pe care formațiunea condusă de George Simion a reușit să atragă atenția pe rețelele de socializare – în mod special Facebook -, prin prezența sa la protestele din ultima vreme. Desigur, acestea nu sunt singurele acțiuni pe care formațiunea politică și, deopotrivă, persoanele de la conducere, le-au făcut pentru a atrage atenția electoratului, însă reprezintă principalul motiv pentru care oamenii au auzi de AUR.

Protestatari prin natură, membrii AUR au organizat și întreținut proteste populare vremii. Protestele pentru unirea României cu Republica Moldova, Roșia Montană și cele împotriva măsurilor anti-coronavirus.

Poate una dintre cele mai cunoscute (și ironizate) persoane care au participat la manifestațiile anti-mască este Diana Iovanovici-Șoșoacă. În cadrul unui protest din vară, în ie, Șoșoacă spunea într-un discurs: „Cine e Iohannis, să ne spună nouă, poporul pe care și-a clădit puterea, să nu mergem la Iași, la Sfânta Paraschiva? (…) I-am spus lui Orban: Arestează-mă, bă! Că nu mă oprești tu pe mine!”.

Presa a cunoscut-o ceva mai bine atunci când viitorul senator AUR de Iași (cum sună!) l-a reprezentat pe ÎPS Teodosie în calitate de avocat în scandalul recent privind pelerinajul de Sfântul Andrei. Procesul nu s-a desfășurat așa cum fața bisericească sau susținătorii pelerinajelor și-ar fi dorit, instanța decizând ca doar cei din județul Constanța să poată participa. Însă, avocata Șoșoacă a dovedit ulterior că se pricepe mai bine la a nerespecta deciziile judecătorești decât din poziția de avocat, întrucât a participat și ea la evenimentul religios, în ciuda faptului că nu avea reședință în Constanța.

Revenind la Facebook, n-a durat mult până când Diana Iovanovici-Șoșoacă să devină cât de cât cunoscută. În bula sa, era aplaudată ca o fermă susținătoare a drepturilor ortodocșilor, în timp ce de cealaltă parte, era criticată pentru nerespectarea măsurilor de protecție de bază, precum purtarea măștii.

Au existat câteva grupuri dedicate viitoarei senatoare, precum „Împreună cu Avocata Diana Șoșoacă”, dar care și-au schimbat ulterior numele în ceva mai pe placul multor români, „Cu noi este Dumnezeu”.

Captură de ecran Facebook / Grupul „Cu noi este Dumnezeu”. Acesta este un singur exemplu, însă pe parcursul ultimelor luni au existat tot felul de mesaje de susținere pentru AUR sau persoane din interiorul partidului.

AUR a fost organizatorul unui protest ”anti-botniță”, din Piața Universității, la care au participat și mai mulți copii. Lângă Universitatea de Geografie, liderii politici ai Alianței și alte personaje remarcate la protestele împotriva măsurilor i-au îndemnat pe oameni să nu poarte mască și au cerut, printre altele, demisia Guvernului.

Propaganda rusă, prietenoasă cu AUR

De când cu Alianța pentru Unirea Românilor, Sputnik pare să fi trecut peste detașarea PSD de Kremlin – odată cu condamnarea lui Dragnea – și i-a mai revenit suflul la loc. Realist vorbind, Sputnik a început să facă trimiteri la Alianța pentru Unirea Românilor abia la începutul lunii decembrie, însă a pompat destule laude la adresa partidului sau a liderilor acestuia.

DW scrie: „Siteul de propagandă al Kremlinului, Sputnik, laudă rezultatele AUR și parlamentarii aleși pe listele acestui nou partid, între ei mai ales pe generalul în rezervă Mircia Chelaru, fost șef al Marelui Stat Major al Armatei, cunoscut pentru opoziția sa față de NATO și pentru admirația față de mareșalul Ion Antonescu. Numărul trei în Alianța pentru Unirea Românilor este Sorin Lavric, un scriitor cu notorietate, colaborator regulat al României literare, care s-a dezvoltat pe linia filosofiei lui Constantin Noica și care a adus o serie de argumente împotriva purtării măștilor de protecție: «din punct de vedere medical sunt inutile, din punct de vedere psihologic sunt mutilante, iar din punct de vedere simbolic ele sunt un semn de obediență»”. 

Câteva semne de prietenie între Sputnik și AUR par să existe, chiar și din perspectivă ideologică. Alianța lui Simion e tot ce organul oficial de propagandă al Kremlinului își dorește să fie: sceptic față de UE, anti-sistem, ultra-creștin, ultra-naționalist, pro-familie. Practic, AUR îndeplinește toate căsuțele pentru un partid care poate băga zâzanie, după agena Kremlinului.

Să nu uităm, totuși, că cel puțin două persoane din conducerea AUR au coordonat și Coaliția pentru Familie – un proiect rușinos pentru România, dar care a reușit două lucruri: 1) să divizeze pentru o vreme societatea românească și 2) să identifice tiparul votantului potrivit pentru AUR.

Alianța pentru Unirea Românilor a reușit să atragă atenția prin scandaluri, prin opozița față de curentul ”mainstream” politic și, mai ales, prin pomparea unei activități online consistentă. Însă AUR a reușit să atragă voturi și prin întruchiparea a ceva ce o parte din electorat avea nevoie: un partid ultra-naționalist, care să ia locul PRM, a cărui dispariție a determinat mulți alegători să treacă în planul pasiv.

6 Comentarii

  1. Autorii acestui articol chiar nu inteleg ca referendumul pentru familia normala a esuat datorita faptului ca el a fost sustinut de catre PSD si ca lgbt, chiar daca este o realitate, este una anormala.

    Astfel, PNL si USR-PLUS au pierdut sansa de a trimite in derizoriu PSD-ul. Mai mult, sunt responsabilii morali pentru procentajul important obtinut de AUR.

    Ar fi bine sa se trezeasca la realitate, altfel la urmatoarele alegeri, USR-PLUS poate nici nu mai intra in parlament, iar PNL-ul va ajunge un fel de PNT, care a disparut cu totul.

  2. Doamna Alexandra, esti atat de buna in politica incat mi-e teama ca daca vei sustine o formatiune politica noua, vei reusi mai mult ca domnul Simion, vei depasi PNL si PSD ca numar de voturi. Sau nu? Sincer, eu n-am auzit de liderii partidului AUR pana acum, dar nici de politologul Minea Alexandra! Recunosc, asta arata lipsurile mele mari in domeniul politicii romanesti. Dar la logica stau foarte bine! Deci nu pot aproba idei precum masca de protectie e botnita sau pelerinajul la mostele diversilor sfinti. Dar nici ideea ca o organizatie care lupta pentru unirea Republicii Moldova cu Romania si cale il lauda pe maresalul Antonescu ar fi sustinuta de rusi! E simplu, un partid cu „gura mare”, dupa moda USR-ului, are priza la public. Coalitia pentru Familie sustine familia, ceea ce nu va place. E drept, sustine si ortodoxismul, ceea ce nu imi place mie, dar eu nu ii condamn pentru asta, spre deosebire de dv. Recunosc curentul acesta, vechi, dar atat de actual astazi: cine nu gandeste ca noi e dusmanul nostru si trebuie pedepsit! Nu-i asa ca sunteti USRPLUS-ista?

  3. Daca AUR a luat 9 procente si prezenta la vot a fost de 30% inseamna ca acest curent politic romanesc ghidat de companiile farmaceutice este un curent nociv pt Romania.
    Subscriu la prgramul AUR dar am indoiei in ce priveste adevaratele intentii ale liderilor sai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *