Site-ul Sputnik a publicat adrese greșite ale secțiilor de votare din Marea Britanie

Mai mulți români stabiliți la Londra n-au putut vota în 6 decembrie din cauză că au fost îndrumați greșit către secția de votare.

Mai mulți români stabiliți la Londra n-au putut vota în 6 decembrie din cauză că au fost îndrumați greșit către secția de votare. Potrivit unei sesizări a unui român din capitala Marii Britanii, trimise la G4Media, o listă cu secții de votare din străinătate publicată de site-ul rus de propagandă Sputnik includea mai multe adrese false pentru secții de votare. Lista a fost preluată pe unele site-uri și grupuri ale diasporei.

Este vorba despre secția Londra 13. Pe lista oficială MAE, aceasta figurează la adresa: Hilton London Olympia, 380 Kensington High Street London W14 8NL. În lista publicată de Spunik, Londra 13 figurează la adresa Londra 13-Lewisham Pendergast School, Adelaide Ave, Lewisham, London, SE41LE. Doar că la această adresă există o școală, unde nu a fost organizată vreo secție de votare.

În mod ciudat, articolul de la Sputnik încorporează o postare de pe Facebook a Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, despre secțiile de votare din Cardiff, dar niciuna despre secțiile de votare din Liondra.

Pe pagina sa de Facebook, ambasada a făcut unele precizări despre articolul calificat drept „știre falsă” de la Sputnik:

„Ambasada României la Londra reiterează necesitatea ca cetățenii români să se informeze din surse oficiale. Informațiile cu privire la adresele corecte ale celor 50 de secții de votare organizate în Regatul Unit sunt disponibile pe pagina de web a Ministerului Afacerilor Externe și pe paginile de web ale misiunii diplomatice a României în Regatul Unit. Reamintim că, pentru a facilita identificarea secțiilor de votare, Ambasada României la Londra a realizat și a mediatizat o hartă interactivă„.

Comentariile la articolul de la G4Media sunt presărate de indignarea cititorilor față de încercarea de manipulare din partea site-ului Sputnik, dar și subliniază importanța informării din surse oficiale:

„E suficient să preia 1-2 oameni lista Sputnik fără a cita sursa și apoi informația e diseminată pe platforme diaspora fără să-i mai fie pusă la îndoială legitimitatea. Păcat! They could have double checked, dacă au habar de politică”. (Monica)

„Citiți tot, nu s-au informat de pe Sputnik, ci de pe diverse grupuri din diaspora care au preluat (probabil în necunoștință de cauză sau voit) de pe Sputnik. În caz că au preluat voit => manevre mai ceva ca în Operation Inkeftion”. (Alin)

„Intri pe Google și cauți secții de votare în Londra și o să vezi că îți dă multe adrese false. Am pățit sâmbătă în Stratford. Nu mai râdeți… omul are dreptate”. (Gelu)

Potrivit ambasadei României din Marea Britanie, 31.291 de alegători români și-au exercitat dreptul de vot, în cele două zile de program de votare, la cele 50 de secții organizate în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Votul s-a încheiat, conform programului, la ora 21.00, fără să fie nevoie de prelungirea acestuia, deoarece nu au mai rămas alegători care să intenționeze să voteze. Procesul de votare a decurs normal, fără incidente semnificative și fără aglomerări care să genereze timpi de așteptare și cu respectarea strictă a măsurilor de siguranță sanitară impuse de cadrul legal din România și din UK.