Aplicația ISU care poate salva vieți

După testele realizate în întreaga țară pentru alarmele în caz de dezastre, Departamentul pentru Situații de Urgență a venit cu o nouă metodă pentru avertizarea populației.

Este vorba despre aplicația Ro-Alert, dezvoltată de către Ministerul Afacerilor Interne prin intermediul DSU și IGSU, care funcționează pe baza tehnologiei de cell broadcast, care permite transmiterea unor mesaje într-o anumită zonă geografică prin intermediul rețelelor mobile. În plus, nu este nevoie de un smartphone sau conexiune la internet, doar de un telefon cu rețea.

Vineri, 21 septembrie, au început primele teste pentru verificarea sistemului. În mod normal, Ro-Alert va transmite mesaje doar în cazul în care cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile. Una dintre întrebările frecvente afișate pe site-ul oficial al aplicației este dacă serviciul va trimite ”alerte în caz de cutremur”. Este de menționat faptul că Ro-Alert specifică că ”nu vor fi difuzate notificări anterior declanșării seismelor”, iar ulterior doar dacă ”generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”.

Avertizările emise de aplicație sunt sub forma unei notificări sau al unui SMS, depinzând de modelul telefonului și/sau de operatorul de telefonie, însă semnalul sonor emis la primirea mesajului este unul distinctiv, asemănător cu o alarmă. MAI a realizat chiar și un clip demonstrativ.

Puteți găsi detalii despre configurarea telefoanelor mobile pentru Ro-Alert pe site-ul oficial, AICIMediastandard.roro-alert.ro vă recomandă să consultați, de asemenea, pentru mai multe detalii, precum și fiipregatiti.ro, platforma special dedicată pregătirii populației în caz de urgențe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *