Summit-ul de la Sibiu, prin ochii site-ului oficial de propagandă rusă
O lume întreagă a stat pe 9 mai cu ochii pe România. Deosebirea dintre această zi și restul perioadei în care președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene a fost preluată de către țara noastră este Summit-ul informal de la Sibiu, în cadrul căreia s-au discutat cele mai importante subiecte pentr UE.
Organizarea evenimentului pe teritoriul țării noastre a însemnat o oportunitate de neratat. Valorificarea acesteia, spun mai multe voci, aduce României beneficii pe mai multe planuri, inclusiv legat de legarea și mai mult a relațiilor dintre acest stat și partenerii săi.
Impresia lăsată de conținutul livrat de (marea majoritate a) publicaților române e una pozitivă. Spre deosebire de alte evenimente marcante, ”cârcotelile” au fost puține. Focusul a căzut pe momentele cheie la Summit-ului, precum și explicarea contextului. De menționat este că au apărut, sporadic, și știri despre contextul politic intern peste care se desfășoară întâlnirea. Putem integra aici disensiunile dintre figurile PSD și președinte sau un așa-zis favoritism al lui Iohannis.
SPUTNIK ȘI ETERNUL NARATIV ANTI-UE
Cu toate astea, așa cum ne-a obișnuit deja, oficiosul de propagandă al Rusiei și-a urmat narativul. În încercarea disperată de a promova teme împotriva UE, Sputnik face lobby politic și promovează intens figuri îndoielnice din România. Despre Sputnik puteți citi mai multe AICI.
De-a lungul timpului, Sputnik a reușit să vină cu tot felul de scenarii și ipoteze pentru diferite probleme. Mediastandard.ro a scris în trecut că, asemenea oricărui alt discurs propagandist, și cel promovat de portalul Kremlinului în România folosește o presupusă victimă în care se pot regăsi/cu care pot simpatiza cât mai mulți oameni. Promovarea referendumului din octombrie a avut ca temă centrală pericolul la care sunt expuși copiii din cauza persoanelor LGBTQ și a Occidentului ”decadent”.
Exploatarea sentimentelor de indignare este un alt truc pe care-l regăsim atât la Sputnik, cât și la alte publicații. De cele mai multe ori, țările vestice sunt portretizate ca profitând de vulnerabilitățile României în propriile scopuri, pentru a ”o manevra”.
SUMMIT-UL PE SPUTNIK
Adoptarea ”Declarației de la Sibiu”, un document care stabilește direcțiile pe care UE ar trebui să le urmeze în anii ce vor urma, a fost una dintre subiectele cele mai acoperite de către publicațiile online din România. O bună parte a presei online a păstrat un ton neutru atunci când a relatat cele zece puncte importante pentru Uniune, vorbind despre viziunea liderilor politici adunați în orașul transilvănean sau despre importanța gestului.
Din urmă vine Sputnik, trompeta Kremlinului din zonă. Într-un articol publicat pe 9 mai, puțin după prânz, reafirmă o idee regăsită și în discursul electoral al unui partid. Este vorba despre așa-zisul dublu standard, ”reclamat de statele nou intrate”.
”De exemplu, angajamentul nr 3 – ”Vom căuta întotdeauna soluții comune, ascultându-ne unii pe ceilalți într-un spirit de înțelegere și respect” – este o glumă… sau ce?! Practica din ultimii ani arată exact contrariul!”, scrie Dragoș Dumitriu, unul dintre cei mai activi angajați ai site-ului Sputnik.
Portalul finațat de Rusia nu s-a limitat doar la un articol. ”Liderii UE s-au adunat la Sibiu ca să atace naționalismul” și ”Olanda – un nou mesaj agresiv către România, chiar la Summit-ul de la Sibiu!” sunt câteva dintre titlurile ce puteau fi găsite pe 9 mai pe Sputnik. ”publicația” de pe ștatul Kremlinului
O mențiune specială o primește tot un articol scris de Dragoș Dumitriu (”Jignirile UE nu rămân fără răspuns! Apropiere Dăncilă – Viktor Orban: mesaj al premierului”), care promovează ipoteza că Dăncilă consideră afilierea la un partid anti-UE. Scenariul, însă, nu e nou. G4Media scria încă de la începutul acestui an că între PSD și viitorul grup din PE al suveraniștilor se necogiază, însă tot azi, publicația amintită anterior a primit confirmarea oficială a Rassemblement National este în discuții cu o formațiune politică din România.
Articole asemănătoare
Proiect de hotărâre de guvern: identificarea video la distanță pentru anumite proceduri digitale
Ministru român, lăudat în Sputnik pentru o declarație controversată la adresa parteneriatului cu SUA
Motivele pentru care n-ar trebui să ne mire că TVR-ul își cenzurează jurnaliștii
Terorismul, capcană pentru jurnaliști? UNESCO a lansat manualul care vine în ajutorul redacţiilor
Libertatea internetului e în declin, mulțumită rețelelor de socializare