De teama efectelor dezinformării, pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, Suedia a readus la viața o agenție care nu a mai funcționat din timpul Războiului Rece.
Misiunea Agenției de apărare psihologică este de a „proteja societatea noastră deschisă și democratică, formarea liberă a opiniei și libertatea și independența Suediei”. Pe termen lung, instituția își propune să „întărească rezistența populației” la dezinfromare, inclusiv în rândul agențiilor guvernamentale și municipalităților pentru a identifica interferența statelor străine, conform The Guardian.
Îngrijorările au fost stârnite de posibilitatea ca alegerile parlamentare să fie manipulate, dar și de climatul european precar din punct de vedere al securității. În ciuda faptului că Suedia nu se consideră o țintă sigură a dezinformării, președintele noii agenții a afirmat că posibilitatea nu poate fi ignorată – pe principiul ”better safe than sorry”.
Agenția suedeză de apărare psihologică a fost închisă oficial în 2008, însă procesul de ”rupere” a acesteia a început cu mult înainte, după terminarea Războiul Rece. În 2016, guvernul de la Rosenbad a început procesul de refacere a instituției, însă tensiunile actuale de la granița estică a Ucrainei au accelerat procesul.
„Ar putea însemna că securitatea și apărarea vor fi mai importante în alegeri și asta ar putea însemna că ar putea fi mai interesant ca o putere străină să influențeze modul în care votează oamenii – pentru a se asigura că Suedia ia „măsurile corecte” în felul în care o vede o putere străină. Deci ar putea exista un interes mai mare în a afecta alegerile generale. Este posibil din cauza situației de securitate din Europa în acest moment”, a spus Magnus Hjort, director adjunct al agenției.
În prezent, agenția are 45 de angajați, însă este de așteptat ca acest număr să crească.
Leave a Comment