Parlamentul din Georgia a aprobat legea „agentului străin”, inspirată de Rusia
În pofida protestelor masive care au durat săptămâni întregi și chiar a luptelor din Parlament, legislatorii georgieni au aprobat controversata lege a „agentului străin”, care pare a fi suspect de asemănătoare cu o lege rusă.
Reprezentanții mass-media, activiștii și organizațiile care protejează libertatea de exprimare acuză Visul georgian, care a propus proiectul de lege, că amenință libertățile civile. O lege similară adoptată în 2012 de Rusia a fost folosită de atunci de regimul lui Putin pentru a reprima presa independentă, conform BBC.
Deocamdată, președinta georgiană, Salome Zourabichvili, este așteptată să se opună prin veto proiectului de lege – dar partidul Visul Georgian are suficienți reprezentanți în Parlament pentru a-i anula decizia. Prin urmare, este foarte probabil ca proiectul de lege să fie pus în aplicare.
Legea „agentului străin” obligă ONG-urile și mass-media independente care primesc mai mult de 20% din finanțare de la donatori străini să se înregistreze ca organizații care „poartă interesele unei puteri străine”.
Instituția de supraveghere este Ministerul Justiției. În cazul în care nu se conformează, organizațile vizate sunt pasibile de amenzi de până la 25 000 GEL (puțin sub 9 000 de euro).
Libertatea presei nu este singura problemă
Se pare că partidul care deține majoritatea în Parlament nu este în ton cu dorințele națiunii sale, deoarece mulțimile au inundat străzile timp de săptămâni întregi în încercarea de a opri proiectul de lege.
Georgienii nu se tem doar de puterea de cenzură pe care legea o conferă guvernului, ci și de ceea ce înseamnă aceasta pentru viitorul țării în cadrul Uniunii Europene. Aceeași opinie a fost exprimată de partidele de opoziție, dar și de oficialii UE.
Într-o postare pe X, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a scris: „Tbilisi, te auzim! Vă vedem!”, adăugând că georgienii care protestează „vor un viitor european”.
Casa Albă a avertizat că își va „reevalua” legăturile cu Georgia în urma acestei evoluții, iar secretarul de presă Karine Jean-Pierre i-a cerut președintelui georgian să se opună prin veto legii.
Ministrul britanic pentru Europa, Nusrat Ghani, a declarat că scenele din Georgia „sunt șocante”.
Articole asemănătoare
Trump îl amenință pe Mark Zuckerberg cu închisoarea pentru „fraudă electorală”
Apple va introduce o nouă opțiune de securitate, pentru protejarea jurnaliştilor
Trump spune că nu l-ar deranja dacă cineva ar trage în „știrile false” pentru a-l asasina
Planurile ridicole ale lui Elon Musk: taxe pe tweet-uri
Facebook a jucat un rol esențial în răspândirea dezinformării care a dus la violențele de la Capitol Hill