Studiile științifice cu metodologie slabă exacerbează criza dezinformării privind COVID-19

Lipsa unui dialog coerent și interesul crescut în criza sanitară din 2020 a dus la apariția multor studii științifice privind modul de transmitere a virusului SARS-CoV-2, dar și eficacitatea vaccinurilor.

Într-un interviu acordat AFP și citat de France24, Emerson Brooking, membru senior al Laboratorului de cercetare criminalistică digitală al Consiliului Atlantic, atrage atenția asupra faptului că nu toate studiile științifice sunt și de încredere.

Printre cele mai frecvente defecte care pot fi întâlnite se numără metodologia slabă, dar și constatările inexacte – „după publicarea lucrării, daunele sunt irevocabile”, amintește cercetătorul, care afirmă că retractarea lucrării nu ajută prea mult.

Lucrările defecte „au fost combustibil pentru scepticii și teoreticienii conspirației privind COVID-19. Acestea fac frecvent obiectul activității virale online. Descoperirile lor sunt filtrate în continuare prin articole înșelătoare de pe site-uri web marginale”, a mai spus Brooking.

Demisii după publicarea unei lucrări eronate

Cel puțin patru membri ai boardului jurnalului medical Vaccines și-au dat demisia după ce a publicat o lucrare intitulată ”The Safety of Covid-19 vaccinations – we should rethink the policy”, care afirma că vaccinurile anti-COVID au provocat moartea a două persoane pentru fiecare trei salvate.

Printre persoanele care au demisionat se numără și Katie Ewer, profesor asociat și imunolog senior la Jenner Institute de la Universitatea din Oxford, dar care nu a fost implicată în publicarea studiului.

„Ar fi trebuit să se recunoască că această lucrare va avea un impact mare. Că nimeni din jurnal nu a luat în considerare asta … este foarte îngrijorător, mai ales pentru un jurnal dedicat vaccinurilor”, a spus Ewer.

Studiul a atras multă popularitate în mediul online, un tweet care rezuma concluziile lucrării a fost distribuit de mii de ori, în timp ce un videoclip al comentatorului politic american conservator Liz Wheeler pe aceeași temă a fost vizionat de peste 250.000 de ori pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *