Izolarea ar contribui la creșterea comportamentului extremist în rândul tinerilor și copiilor

Una dintre măsurile adoptate de mai toate guvernele europene pentru limitarea răspândirii de coronavirus a fost aceea de limitare a deplasărilor populației. Însă încă de atunci, au apărut voci care au susținut că, deși măsura va încetini creșterea numărului de infectări, va avea efecte adverse pe alte planuri.

Recent, autoritățile din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord au identificat izolarea ca fiind unul dintre factorii care duc la creșterea comportamentului extremist în această perioadă. Cei mai afectați sunt tinerii și copiii, care petrec mult mai mult timp pe internet, conform Reuters.

O analiză recentă a poliției britanice arată că, de la începutul anului 2019 și până în iunie 2020, au fost arestați 17 tineri în legătură cu infracțiuni de terorism. Printre ei se numără și copii cu vârste de până la 14 ani.

“A existat o creștere accentuată a conținutului extremist online în ultimii câțiva ani, iar în pandemie inclusiv persoanele vulnerabile petrec mult mai mult timp izolate, navigând pe internet, cu mai puțini factori de protecție pe care școala, angajarea, prietenii și familia îi pot asigura. Efectele s-ar putea simți în decursul mai multor ani”, a declarat pentru Reuters Neil Basu, șeful diviziei  britanice de combatere a terorismului.

ACT Early este noua platformă lansată de autoritățile britanice pentru rezolvarea acestei probleme. Site-ul se adresează oricărei persoane care observă că „cineva apropiat exprimă opinii extreme sau ură, ceea ce ar putea duce la rănirea lor sau a celorlalți”.

De ce sunt copiii principalele ținte ale radicalizării 

Nu este prima oară când este expusă ideea că cei mici ar fi cea mai predispusă categorie către comportamentul extrmism. Guvernul britanic a emis, în trecut, o broșură informativă în acest sens, adresată părinților.

Predispoziție copiilor către radicalizare are loc prin prisma poziției lor vulnerabile față de influențe puternice, dar și în lipsa unui cerc apropiat, format din părinți și familie, care să-i ofere susținere morală copilului.

„Pentru a fi în cea mai bună poziție pentru a vă proteja copilul, ar trebui să fiți conștienți de factorii pe care radicalizatorii sofisticati caută să-i exploateze. Acești factori nu au legătură exclusivă cu radicalizarea și pot fi potențial exploatați către tot felul de daune și infracțiuni. Trebuie să țineți cont de faptul că acești factori sunt doar un ghid și, de asemenea, ar trebui să vă folosiți judecata ca părinte pentru a decide dacă copilul dumneavoastră ar putea fi vulnerabil”, se arată în broșură.

Printre factorii indicați de ghid se numără: incertitudinea privind identitatea, cultura, credința și apartenența; izolarea și înstrăinarea; tensiuni familiale; abuz domestic; experiența unui eveniment traumatic; stimă de sine scăzută sau aspirațiile neîndeplinite etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *