
SRI: Atacuri cibernetice de mare amploare asupra României, în 2018
Serviciul Român de Informații a făcut public la începutul acestui luni că România a fost ținta unor atacuri cibernetice de mare amploare, în 2018.
Deși campaniile de asemenea anvergură au început să fie din ce în ce mai persistente în anul 2016, în anul 2018 acestea au crescut – specialiștii în securitate afirmă că nu numai din punctul de vedere al numărului acestora, ci și al complexității, conform Digi24.ro.
Reprezentanții SRI susțin că, atunci când vine vorba de țara noastră, au fost infectate mii de servere ale mai multor instutiții publice din România în decursul anului 2018. Totuși, nici companiile puternice nu au scăpat de către hackeri.
Scopul acestor atacuri, spun specialiștii, nu ar fi să distrugă infrastructura statului vizat, ci urmăresc extragerea de informaţii din instituţii publice. Costurile unor astfel de campanii se ridică la sute de mii de euro, investiții făcute de de cei care sunt interesați să fure aceste date esențiale.
”Vorbim de operațiuni foarte complexe – malware și viruși sofisticați care nu erau detectați la acel moment de nimeni și de către nici un antivirus. Au fost de tipul Advanced Persistent Threat și aveau ca scop colectarea de informații, acțiuni de spionaj cibernetic. Au fost mai mult de trei astfel de valuri care au fost detectate”, au declarat reprezentanții SRI.
Totodată, Serviciul Român de Informații a anunțat că s-a folosit cu succes ”inteligența artificială pentru a căuta diverse anomalii într-o rețea”.
Articole asemănătoare
Presa locală americană ar putea să dispară din cauza crizei de COVID-19
„Zidul durerii” din paginile New York Times. Publicația marchează bilanțul sumbru al victimelor Covid
Europa FM, Virgin Radio și Vibe FM, vândute unui magnat ceh al cărui nume este legat de Panama Papers
Kosovo încalcă libertatea presei din Serbia blocând accesul jurnaliștilor la graniță
CNA a întocmit lista ”must carry” din 2020. Ce posturi TV se vor regăsi obligatoriu în grila operatorilor de cablu