Comisia Europeană condamnă atacurile premierului sloven asupra jurnaliștilor
Comisia Europeană a condamnat în termeni duri atacurile lansate de prim-ministrului sloven Janez Janša asupra jurnaliștilor, subliniind necesitatea protejării drepturilor lucrătorilor mass-media de către fiecare stat.
„Nu vom accepta și condamnăm comentariile jignitoare aduse jurnaliștilor, inclusiv în acest caz”, a declarat purtătorul de cuvânt șef al Comisiei, Eric Mamer, conform Politico.
Un alt purtător de cuvânt a reamintit poziția vicepreședintelui Comisiei Europene, Věra Jourová, cu privire la atacurile asupra presei din Slovenia de anul trecut: „Mass-media liberă și independentă este cheia pentru democrații și valorile UE. Treaba lor este să ne tragă la răspundere politicienii. Protecția jurnaliștilor ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare țară. Fără ură, fără amenințări, fără atacuri personale”.
„Aceste cuvinte rămân valabile și astăzi”, a spus purtătorul de cuvânt, Christian Wigand, care vorbește în numele Comisiei pentru probleme de stat de drept.
Reprezentanții UE au precizat că situația din Slovenia va fi monitorizată în continuare prin rapoartele sale anuale: „Ultimul raport privind statul de drept pentru Slovenia menționează că hărțuirea online sau amenințările împotriva jurnaliștilor sunt frecvente și adesea nu sunt sancționate”, a spus Wigand. „Vom propune recomandări specifice privind siguranța jurnaliștilor la sfârșitul acestui an.”
„Există obligația de a respecta libertatea mass-media”
Și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a comentat situația, afirmând că „nu există obligația de a agrea ceea ce este scris în mass-media”, însă „există obligația de a respecta libertatea mass-media”.
„Vilificarea, amenințarea sau atacarea jurnaliștilor este un atac direct asupra mass-media gratuite. De aceea, jurnaliști precum Lili Bayer [autorul POLITICO al articolului] merită sprijinul nostru”, a spus Timmermans într-o postare de pe Twitter.
Războiul premierului cu presa
Totul a început de la o postare realizată de Janša pe Twitter, în care a atacat publicația Politico, cât și unul dintre reporterii săi, în legătură cu un reportaj privind campania sa publică împotriva mai multor instituții de presă și jurnaliști. Janša a vizat și alți jurnaliști care au apărat reporterul și știrea.
Articolul publicat de Politico preciza că efectele atacurilor lansate de politicianul de dreapta au stârnit un val de ură împotriva mass-mediei, dar și că presiunile puse asupra instituțiilor de presă care nu sunt pro-Janša fac parte dintr-o campanie a premierului de a influența opinia publică în favoarea sa.
„Într-un eseu din mai 2020 intitulat «Războiul cu mass-media», Janša a insistat că există «jurnaliști capabili, profesioniști și etici» la principalele mijloace de informare cu finanțare publică, care au fost reduși la tăcere de editori de sex feminin, deși el nu a prezentat nicio dovadă specifică”, scrie publicația în articolul ”Inside Slovenian’s war on media”.
Răspunsul premierului sloven nu a întârziat să apară. Într-o postare pe Twitter, acesta a afirmat că reporterul a fost „instruit să nu spună adevărul”, dar și că Politico „minte pentru a-și câștiga existența”.
Articole asemănătoare
Fact check: poți pozitiva un test rapid COVID cu o portocală?
Tinerii LGBTQ+, printre cei mai vizați de mesaje care instigă la ură în mediul online
Două treimi din populaţia lumii va folosi Internetul până la finele anului 2022
Jurnalist belarus și soția sa, condamnați la închisoare pentru „extremism”
Vești bune pentru utilizatorii de Instagram: versiunea de desktop a aplicației va conține și secțiunea de mesaje