Social media – o binecuvântare și un blestem, în mijlocul crizei din Ucraina
E social media cool? Vă spune cineva care se înscrie – la limită – în infama Gen Z: da, că unde altundeva ai putea să afli ce se întâmplă în bula ta? Însă cu la fel de multă siguranță pot să afirm și că rețelele de socializare au fost o inovație pentru care nu eram în totalitate pregătiți. A trebuit să ne adaptăm din mers la toate modurile în care platformele de social media pot fi folosite. Spoiler alert: nu într-un mod pozitiv.
Și, cu siguranță, nici vechiile rețele sociale nu erau pregătite pentru ceea ce avea TikTok să devină aproape peste noapte. Scriam cu puțin timp în urmă că rețeaua chineză a luat locul Facebook în ceea ce înseamnă agregarea de informații – numai că de această dată, afirmațiile sunt însoțite de filmări, iar asta e o provocare în sine.
În mijlocul crizei din Ucraina, când o invazie rusă ar putea sau nu să bată la ușa vecinilor ucraineni, TikTok s-a dovedit a fi și-o binecuvântare, și un blestem. Despre cum a fost muls subiectul pentru like-uri și hăhăieli, prin folosirea unor imagini și sunete scoase din context, am vorbit mai multe AICI.
Axios scrie însă că ”războiul de pe TikTok” i-a făcut pe oameni să nu mai fie dependenți de titlurile media consacrate și de informațiile venite pe canale oficiale.
„Acumularea de trupe în jurul Ucrainei este acolo pentru ca toată lumea să o vadă”, scriu jurnaliștii Axios, întrucât mișcarea armamentului în apropierea frontierei estice ucrainene a putut fi observată în clipuri de pe social media la sfârșitul primăverii trecute, precum și spre sfârșitul anului 2021.
Spre deosebire de 2014, fiecare mișcare a armatei ruse a lăsat în urmă cel puțin o dovadă digitală – fără voia sa. Din păcate pentru forțele Moscovei, TikTok a reușit să aducă sub aceeași umbrelă oameni din toate colțurile lumii, ceea ce a presupus și o mulțime de dovezi digitale. Modul în care platforma este construită permite comprimarea unor informații într-o serie de imagini, facilitând astfel vizualizarea și răspândirea informației.
Multe dintre surse reprezintă filmări publicate de cetățeni ruși pe platforme precum TikTok, Telegram, Twitter, dovadă că informarea open-source nu mai este o nișă a internetului, ci o metodă de încredere pentru informare. Să nu uităm, totuși, că Bellingcat este unul dintre cele mai de succes proiecte de jurnalism de investigații open-source, reușind să identifice identitatea mai multor agenți GRU, a celor care au tras într-un avion civil ce trecea pe deasupra Ucrainei și alte.
Articole asemănătoare
Regreți o postare de pe Twitter și vrei să o ștergi imediat? Scoate banul și vei putea!
Ion Cristoiu
Ocupația bizară a locuitorilor unui oraș din Macedonia de Nord: distribuirea fake news-urilor despre alegerile americane
Jurnalistele, văzute, dar neauzite în redacții: obstacolele femeilor din mass-media
Utilizatorii X nu mai pot raporta dezinformări cu caracter politic