Separatiștii pro-ruși ar fi folosit cadavre pentru operațiunile false flag din estul Ucrainei

Jurnaliștii ucraineni susțin că Rusia, prin intermediul separatiștilor, s-ar fi folosit de cadavre pentru a orchestra operațiuni false flag. Scopul, scrie presa din Ucraina, ar fi fost producerea unui pretext.

Glasnost Gone, un site care se prezintă a fi administrat de „un britanic căruia nu-i plac dictatorii mici, de tablă, topless, care invadează Ucraina”, avertizează că imaginile atașate ca dovezi pot avea un puternic impact emoțional asupra cititorilor. MediaStandard a ales să nu publice imaginile în interiorul articolului, din motive etice.

Pe 22 februarie, Republica Populară Donețk a raportat că 3 persoane au murit în două explozii, petrecute pe drumul de la Donețk spre Horlivka. De vină ar fi fost forțele armate ucrainene, care ar fi nimerit mașina civilă într-o încercare de a-l elimina pe comandantul separatiștilor.

Mai mult, pentru a da greutate informației, separatiștii au realizat două videouri de la locul ”accidentului”. Într-unul dintre ele, o mașină parțial distrusă, fără geamuri și cu roțile dezumflate. Glasnost Gone susține că sunt două lucruri ciudate cu privire la această masină: 1) ea nu are plăcuțe de înmatriculare, nici măcar rămășițe și 2) nu se pot vedea cioburi nici pe jos, nici în interiorul mașinii. Aceste lucruri indică că mașina a fost luată de la un cimitir de mașini și plantată în drum, unde a fost incendiată.

Un alt aspect de luat în considerare este că găurile din caroserie au o formă perfect rotundă, similară cu cea lăsată de un glonț – spre deosebire de șrapnel, a cărei formă este iregulată. Imaginea poate fi văzută aici.

Însă manipularea nu se oprește aici. Imaginile publicate de Patrick Lancaster, un american care trăiește în Ucraina de Est din 2014 și care distribuie pe social media narativele promovate de separatiști, arată două cadavre arse destul de sever, în interiorul mașinii.

Deși MediaStandard a ales să nu publice imaginile în interiorul articolului, întrucât ele au caracter sensibil, ele sunt disponibile pe site-ul glasnostgone.com. Urmează detalii grafice, dar necesare pentru a înțelege modul în care operațiunea s-a desfășurat:

Unul dintre cadavre prezintă o gaură de glonț în craniu, precum și urme evidente că acesta a fost tăiat anterior pe jumătate – așa cum se întâmplă frecvent la morgă. Teoria avansată de Glasnost Gone este că „cadavrele ar fi putut fi scoase dintr-un spital după ce pacienții au murit sau, mai rău, au fost dezgropate din morminte recente (apoi aruncate în mașină și incendiate)”. 

Ipoteza a fost confirmată și de jurnalistul de investigații OSINT Eliot Higgins. Într-o postare de pe Twitter, acesta susține că urmele vizibile pe craniu par a fi identice cu cele realizate în timpul autopsiilor, cu ajutorul unui fierăstrău pentru oase.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *