Scriitorul Stelian Tănase: ”Dacă aș fi tânăr, jurnalism aș face. Este cea mai frumoasă meserie!”

Numele lui Stelian Tănase s-a impus rapid în presa post-decembristă românească. După ce a fost pe baricade la Revoluția din 1989, a înființat Revista 22 alături de alte nume grele precum Gabriel Liiceanu, Alexandru Paleologu sau Gabriela Adameșteanu. A publicat neîncetat de atunci, activând ca ziarist, scriitor, creator de presă și om de televiziune.

“Am făcut televiziune mult timp, 20 de ani. Am inventat formate, am scris 24 de cărți. Asta e meseria mea, eu scriu în fiecare zi literatură și țin de 7 ani un blog”, mărturisește Stelian Tănase.

Odată cu ieșirea din comunism și desființarea cenzurii, presa din România a cunoscut un boom nemaivăzut. Anii ’90 au reprezentat perioada de glorie a presei românești, cititul ziarului era la ordinea zilei, făcând parte din rutina românilor, așa cum consideră și Tănase: “anii ‘90 au reprezentat vremea de glorie a presei românești, atunci când s-a și dezvoltat un extraordinar jurnalism de investigație. Au fost anchete extraordinare care au debarcat guverne, au trimis în instanță o serie de dosare, prin efortul anonim al câtorva tineri gazetari.Acum s-a trecut la un jurnalism de tip “știre”, trăim în bucățele, s-a schimbat tipul de percepție”.

Totuși, în ciuda acestui declin, presa are încă un rol esențial în orice democrație puternică, iar farmecul jurnalismului rămâne mereu viu. Pasiunea și curiozitatea fără margini, reprezintă principalele repere ale ale meseriei, iar Stelian Tănase mărturisește deschis că „dacă aș fi tânăr, jurnalism aș face. Este cea mai frumoasă meserie!”

Vă invităm să urmăriți în cele ce urmează un material inedit semnat Edițiadedimineață.ro și Mediastandard.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *