Ambasadorul Iordaniei în România, vizat de un fake news marca Sputnik

Versiunea în limba engleză a site-ului Sputnik – organul oficial de propagandă al Kremlinului – a publicat săptămâna trecută informația că Iordania și-a rechemat ambasadorul din România din cauza deciziei Bucureștiului de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Ministerul Afacerilor de Externe de la București dezminte însă informația și arată într-un comunicat că informația e falsă, ambasadorului iordanian terminându-i-se mandatul la termen.

Sputnik cita în articol ”ziarul oficial al guvernului iordanian”, în condițiile în care guvernul de la Amman nu are o publicație oficială. Mai mult, Sputnik prezintă detalii ale presupusei mișcări diplomatice, arătând că decizia de retragere i-a aparținut Regelui Abdullah II, care ar fi aprobat o decizie a Consiliului de miniștri.

”Excelența Sa domnul Saker Malkawi, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Regatului Hașemit al Iordaniei în România, și-a prezentat scrisorile de acreditare la data de 21 octombrie 2014 și, recent, conform uzanțelor diplomatice, a anunțat MAE despre încheierea mandatului său în țara noastră. A solicitat, de asemenea, conform cutumelor diplomatice, întrevederi de rămas bun la Președintele României, prim-ministrul României și ministrul afacerilor externe. Precizăm, de asemenea, că elementele vehiculate în spațiul public cu privire la o „retragere” a ambasadorului Regatului Hașemit al Iordaniei la București se bazează pe informații false”, se arată în comunicatul MAE.

Diplomatul a solicitat, de asemenea, conform cutumelor diplomatice, întrevederi de rămas bun la Preşedintele României, prim-ministrul României şi ministrul afacerilor externe. MAE precizează, de asemenea, că elementele vehiculate în spaţiul public cu privire la o „retragere” a ambasadorului Regatului Haşemit al Iordaniei la Bucureşti se bazează pe informaţii false.

La sfârşitul lunii martie, regele Iordaniei şi-a anulat o vizită planificată în România în urma anunţului făcut de premierul român, Viorica Dancila, că ambasada ţării sale în Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. Cu toate acestea, preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că relocalizarea ambasadei la Ierusalim ar încălca legea internaţională, notează agenţia rusă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *