Generalul fake news: Gabriel Oprea, CAMPION la DEZINFORMARE! EXCLUSIV

Deși e trimis în judecată în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină – și, totodată, este cercetat pentru abuz în serviciu, în dosarul ”Limuzina” (reluat de la zero după pensionarea unuia dintre judecători) – fostul vicepremier Gabriel Oprea și-a trâmbițat, la sfârșitul săptămânii trecute, revenirea în prim-planul politicii dâmbovițene.

Reactivarea controversatului generalissim a fost orchestrată în prime-time, la Realitatea TV, unde i s-au mai regizat, în trecutul nu foarte îndepărtat, diverse alte ”lansări” bombastice, toate eșuând lamentabil, în pofida sfaturilor politice pe care boss-ul postului – l-am numit pe fostul politician Cozmin Gușă – s-a tot bătut cu pumnul în piept că i le-a oferit, de-a lungul timpului.

Cine l-a promovat pe Oprea

Simultan, dezinformările lui Gabriel Oprea au fost preluate masiv de stiripesurse.ro, care a publicat nu mai puțin de șapte articole prezentate drept ”dezvăluiri explozive” sau ”bombe” de presă, deși generalul nu detonase nici măcar una. De notat că stiripesurse.ro a reprezentat, întotdeauna, o platformă propice exercițiilor de imagine regizate de Oprea. În schimb, mediafax.ro l-a creditat pe fostul vicepremier doar cu două articole periferice, în timp ce antena3.ro a preluat confirmarea lui Gabriel Oprea referitoare la prezența șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, în sufrageria sa, în noaptea alegerilor prezidențiale din 2009, și a prezentat-o drept o dezvăluire de proporții unui seism, deși generalul a mai emis declarații asemănătoare și în trecut. Inevitabil, mesajele lui Oprea au fost preluate și de portalul dcnews.ro, unul dintre sateliții trustului Intact.

Amintiri din copilărie

Nici nu începuse bine emisiunea, că Gabriel Oprea a și dat curs primelor dezinformări, demonstrând că preferă să trăiască într-un trecut public, coafat cu sondaje comandate și remunerate de propriul partid. Iată ce a spus inculpatul Gabriel Oprea: ”Reconstruim UNPR. Adunăm oastea, am dat semnalul! În anul 2015 eu aveam 32% în încrederea populaţiei, UNPR peste 10% şi aveam peste 500.000 de membri de partid. De când am început să sprijin realmente UNPR, s-au întors, aveam peste 100.000 de membri de partid şi aşteaptă semnalul să vină înapoi”.

Proba adevărului

Opriți-vă din râs și haideți să încercăm să fim serioși! În realitate, halucinantele cifre invocate de Oprea au fost vehiculate marginal, doar în măsurători sociologice comandate de UNPR, și – nota bene! – acestea nu s-au certificat niciodată. Mai mult chiar, așa cu oricine își poate aminti, Uniunea a suferit un dezastru de proporții epice de-a lungul întregului an electoral 2016, când a fost nevoită să candideze pentru prima oară pe cont propriu, fiind lepădată de PSD și ALDE, prin decizia binomului Dragnea-Tăriceanu. Să nu uităm că UNPR a fost întotdeauna o grupare de buzunar închegată prin racolarea tuturor oportuniștilor și traseiștilor politici (în speță, din PSD și PPDD), motiv pentru care a și reușit să parvină, vremelnic, la guvernare, atunci când contextul i s-a dovedit prielnic. 

Generalul fără partid

Dacă amintirile lui Gabriel Oprea despre priza sa la electoratul mioritic nu sunt deloc conforme cu realitatea, generalissimul a găsit de cuviință să-și umfle cu pompa și prezentul, dar și viitorul, anunțând că va rupe norii la alegerile europarlamentare din mai 2019. Bunăoară – și în pofida faptului că Oprea lansează, cu o generozitate cel puțin dezarmantă, diverse cifre năucitoare –, UNPR nu poate deține decât la nivel oniric peste 100.000 de membri. În primul rând, situația juridică a Uniunii este cel puțin incertă – vă reamintim că, pe 28 septembrie 2017, Curtea de Apel București a emis o hotărâre în favoarea fuziunii prin absorbție PMP-UNPR.

Alegerile europarlamentare – un pod prea îndepărtat

Ce-i drept, sentința nu este încă definitivă, dar să nu uităm că cel care a contestat-o este Marian Vasiliev – fost senator și președinte al UNPR, ales prin votul congresului după ce s-au retras Gabriel Oprea, Neculai Onțanu și Valeriu Steriu (actualmente dezertat la PSD, pe ușa din dos a PMP). Pentru neinițiați, facem precizarea că Vasiliev coordonează 4-5 filiale UNPR, se consideră președintele de drept a grupării și se află în conflict cu… generalissimul Gabi Oprea. Având în vedere cele de mai sus, este evident că, dincolo de orice exercițiu de wistful thinking, faptul că fostul vicepremier visează cu ochii deschiși la o revenire în forță la europarlamentare ține de domeniul science-fiction. De notat și că, în prezent, UNPR nu posedă nici măcar un amărât de site pe care să se îmbulzească cei peste 100.000 de activiști care ar fi revenit în grupare de dragul lui Oprea (care, în trecut, a fost prezentat drept… ”ministrul om”).

Cum nu vrea Oprea să se dea dus

De-a lungul emisiunii de la Realitatea TV – care, în treacăt fie spus, a comportat multiple momente caraghioase –, Gabriel Oprea a insistat să-i expedieze săgeți otrăvite inamicului Liviu Dragnea. De pildă, dându-se pe sine drept exemplu de ”onoare, cinste și demnitate”, în contrast cu Dragnea, care e dublu condamnat și totuși se ține cu dinții de funcții, generalissimul a amintit că, în momentul în care a ajuns protagonist de dosar DNA, el a demisonat degrabă de la Senat. Același lucru l-ar fi făcut, cu celeritate, și după demisia premierului Victor Ponta, pe fundalul carnagiului din ”Colectiv”. În realitate, lucrurile nu au stat deloc așa, dar absolut deloc! Mandatul de la Senat se apropia de expirare, iar Oprea a rămas senator independent până în septembrie 2016.

Cea mai așteptată demisie

Mai mult chiar: deși a anunțat public că se retrage definitiv din viața politică la finalul mandatului, nu a făcut asta niciodată, continuând să se implice subteran în numeroase jocuri politice, deși a fost și este considerat un personaj nefrecventabil. Cât despre episodul așa-zisei sale demisii ”rapide” din Cabinetul Ponta, vă reamintim că Gabriel Oprea – unul dintre principalii lideri politici a căror demisie era solicitată de aproximativ 90.000 de oameni, în plină stradă! –  a fost ultimul (repetăm: ultimul!) demisionar al Cabinetului, asta după ce a găsit de cuviință să participe neinvitat și la prima ședință a Guvernului Cioloș, fapt care a inflamat atât protestele, cât și anumite zone mediatice.  De precizat că”brandul Gabriel Oprea” – așa se autointitulează generalissimul, cu o nonșalanță strigătoare la cer – a uitat să explice în ce raport se află ”onoarea, cinstea și demnitatea” cu… statutul de plagiator dovedit și dublu inculpat.

De vină sunt… americanii?!

Referitor la acuzațiile mai multor specialiști în imagine, care susțin că generalissimul ar fi mânărit grosolan o poză din Biroul Oval, Oprea nu a putut emite nicio explicație rezonabilă – în schimb, a insistat că așa a primit poza, ”de la echipa de atunci”, ceea ce, pe cale de consecință, ar însemna că răspunzătoare este… administrația de la Casa Albă. ”Referitor la fotografia cu președintele Obama: Nu sunt fotograf, nu fac fotografii, nu le prelucrez și nici nu mă pricep să le falsific! Am primit-o și eu. Fotografia am păstrat-o în arhiva personală așa cum am primit-o atunci, după eveniment, de la echipa de atunci. Adevărul este unul singur: în 2011 am fost la Casa Albă, în delegația oficială. Președintele Obama a întins mâna președintelui Băsescu, mie și ministrului Aurescu”, a perorat Oprea. Facem precizarea că postul de televiziune Euronews l-a ironizat pe generalissim pentru fotografia trucată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *