Şase posturi de propagandă ale Rusiei ar putea fi închise de Republica Moldova
Republica Moldova plănuieşte ca mesajele propagandistice ale Kremlinului să nu mai ajungă la publicul de peste Prut. Licenţa de emisie a şase posturi TV a fost sistată de Comisia pentru Situaţii Excepţionale, la cererea Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS).
Este vorba despre Orizont TV, Itv, Prime, Publika TV, Canal 2 şi Canal 3, despre care şeful SIS susţine că ar fi controlate de oligarhii Vlad Plahotniuc şi Ilan Şor, cunoscuţi pentru legăturile lor cu Rusia, conform Newsweek.
„În ultimele luni observăm o intensificare a atacurilor informaţionale şi o creştere a riscurilor asupra securităţii naţionale, acestea având o creştere exponenţială, în special în perioada electorală.
Deţinem informaţie operativă, dar şi probe că Federaţia Rusă influenţează alegerile locale din 5 noiembrie şi subminează procesul democratic din ţara noastră”, a declarat directorul SIS, Alexandru Musteaţă.
Mai mult decât atât, aceste posturi „reprezintă un pericol la adresa securităţii informaţionale (…), promovează constant naraţiuni manipulatoare, care, alături de agresiunea informaţională promovată de factorul extern, generează o sursă suplimentară de instabilitate, în vecinătatea Ucrainei, a NATO şi a UE”,
„Politica editorială a acestor posturi este orientată spre lansarea unor campanii informaţionale de dezinformare, în interesul persoanelor fizice sau juridice incluse în listele de sancţiuni internaţionale ale UE, SUA”, a mai afirmat șeful Serviciului de Informații moldovean.
Nu în ultimul rând, Musteață a subliniat faptul că a fost remarcată o „finanțare tenebroasă” în ceea ce privește trei dintre posturile TV, toate deținute de Plahotniuc: Prime, Canal 2 şi Canal 3.
„Este evident că există un semn de egalitate între gruparea criminală Plahotniuc şi gruparea criminală Şor, în spaţiul mediatic naţional. Acţiunile acestora, în tandem cu întregul arsenal hibrid al Federaţiei Ruse, sunt îndreptate împotriva Republicii Moldova. Prin decizia CSE de azi, statul protejează spaţiul nostru informaţional”, este concluzia lui Musteață.
Articole asemănătoare
Simona Halep, eliminată de la US Open. Reacții efervescente în presa internațională
Soarta TikTok, încă neclară. Trump vrea ca Oracle și Walmart să dețină controlul total asupra aplicației
Manipularea televizată. Rolul jucat de TVR în evenimentele din decembrie 1989
Un jurnalist ucrainean înrolat în armată a fost ucis. Zelenski: „Din prima zi a războiului, a fost în prima linie”
Poate social media să dea dependență?