S-a lansat platforma împotriva fake news Stirioficiale.ro, ”o sursă de informare corectă, nealimentată de panică”
Platforma Stirioficiale.ro s-a lansat, fiind singura platformă oficială care luptă împotriva răspândirii fake news într-o perioadă atât de sensibilă, precum cea a epidemiei de COVID-19.
Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, împreună cu voluntarii de la Code for Romania au pus la punct proiectul care promite să fie ”o sursă de informare corectă, nealimentată de panică”, conform site-ului oficial.
Publicul poate afla de pe Stirioficiale.ro informații oficiale, precum situația stocurilor de teste pentru diagnosticare moleculară, monitorizată de către Ministerul Sănătății; numărul de cazuri confirmate, așa cum sunt prezentate de către Grupul pentru Comunicare Strategică și altele.
Țelul proiectului este de a facilita informarea publicului din surse oficiale, în contextul în care, de la începutul crizei epidemiologice de COVID-19, în mediul online au apărut multe informații cu caracter manipulator. Mai mult decât atât, site-ul dezvoltat de ONG-ul Code for Romania și Autoritatea pentru Digitalizarea României poate ușura comunicarea dintre organele abilitate ale statului și presă.
”Din panică și/sau din lipsă de cunoștințe, utilizatori care au fie intenții bune, fie rele pot răspândi informații eronate în media online sau cea tradițională (presă scrisă, radio sau tv etc). În situații de urgență, acest lucru poate provoca luarea de acțiuni incorecte și poate duce la creșterea nivelului de teamă și de incertitudine în rândul populației.
Rețelele sociale pot contribui la propagarea informațiilor false ca urmare a faptului că oamenii nu cunosc canalele oficiale de informare și din lipsa protocoalelor de diseminare de informații provenite din grupurile media. Este de așteptat ca, în situații de criză, fenomenul diseminării de informații din surse neoficiale să se amplifice ca urmare a stării de panică a populației”, se arată în secțiunea ”Despre” a proiectului.
Mai mult decât atât, există și o extensie pe care utilizatorii o pot folosi pentru a verifica veridicitatea informațiilor prezentate în online. Deocamdată, aceasta este disponibilă pentru browserul FireFox, însă curând va fi accesibilă și celor care folosesc Google Chrome.
Nu în ultimul rând, alte 5 platforme vor fi disponibile pentru cetățenii României aflați pe teritoriul țării sau în străinătate, până la sfârșitul săptămânii următoare.
Articole asemănătoare
TikTok va permite eliminarea algoritmului personalizat din pagina ”For You”, în UE
Google va fi interzis în regiunea ucraineană ocupată Donețk
„Recompensa” unui jurnalist din Myanmar care a relatat despre un ciclon devastator: 20 de ani de muncă silnică
Google România aniversează 12 ani. Ești curios să vezi cum arată birourile lor?
O echipă de tineri români, în rândul finaliștilor Datathon 2020, pentru aplicația care ar putea ajuta la combaterea dezinformării