Starea de urgență se instituie de astăzi. Iohannis: ”Oricât de greu ar fi să ne adaptăm acestor limitări, e singura cale”

Președintele Klaus Iohannis a ținut în decursul zilei de luni o conferință de presă, în cadrul căreia a dat mai multe detalii despre instituirea stării de urgență.

”Începând de astăzi, se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României, pe o perioadă de 30 de zile. Pandemia nu poate fi stopată decât prin măsuri excepționale. Oricât de greu ar fi să ne adaptăm acestor limitări, aceasta e singura cale princ are salvăm viețile celor dragi nouă”, a spus șeful statului.

Iohannis a subliniat necesitatea informării corecte a cetățenilor. Printre prevederile cuprinse în decretul pentru instituirea stării de urgență se numără și: suspendarea activității educaționale din învățământul preuniversitar și universitar; plafonarea preturile la medicamente, alimente de stricta necesitate, energie, gaze, apa, carburanti; acordarea serviciilor medicale oricui se află pe teritoriul României; sprijinirea angajatorilor și protejarea angajaților; suspendarea necesității deplasării la sediul instituțiilor statului pentru depunerea documentelor; angajări în domeniul sanitar fără concurs; simplificarea procedurilor de decontare a banilor.

”Transmit un mesaj special medicilor și personalului medical care au demonstrat profesionalism și o extraordinară dedicare. Vă mulțumesc tuturor și vă suntem recunoscători”, a spus șeful statului.

Nu în ultimul rând, Iohannis a subliniat că măsurile care au arătat rezultate sunt cele severe, de distanțiere socială. În acest context, președintele a explicat că ”Starea de urgență permite autorităților să adopte gradual sau rapid măsuri precum închiderea punctelor de trecere a frontierei, închiderea restaurantelor. Poate fi interzisă gradual circulația rutieră, aeriană, maritimă, dacă se impune”.

”Ca măsură cu aplicabilitate graduală, însemnând numai când e necesar, e identificarea și rechiziționarea de stocuri și unități de producție a echipamenteleor, medicamentelor necesare pentru combaterea epidemiei. Măsurile vor avea un caracter temporar, dar sunt necesare acum pentru a preveni un rău mult mai mare în viitor”, a afirmat acesta, luni.

E important de menționat că decretul a fost semnat în decursul zilei de luni și va intra în vigoare imediat ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *