Rușii caută sfaturi pe Google despre cum să plece din țară sau să scape de armată

Tot mai mulți ruși au căutat, înaintea discursului lui Vladimir Putin – anunțat inițial pentru marți seară și amânat pentru miercuri dimineață – „cum să pleci din Rusia” sau „cum să scapi de armată”.

Serviciul Google Trends, prin care pot fi urmărite cele mai importante subiecte la nivelul unei țări sau la nivel internațional, a înregistrat o creștere vertiginoasă a căutărilor privind părăsirea Rusiei.

Conform contului de Telegram Mozhem Obyasnit, citat de Meduza, popularitatea frazei pare să fi atins punctul maxim în jurul orei 18:00, ora Moscovei, însă și ulterior, la ora 21:00 și 03:00.

Evoluția numărului de căutări pentru „cum să părăsești Rusia” („как уехать из россии – în rusă, n.r.)

Căutările vin în contextul în care Rusia s-a pregătit, în ultimele zile, de ceea ce pare a fi o escaladare a conflictului din Ucraina. Marți, Duma de Stat a înăsprit legile pentru dezertare, în timp ce separatiștii pro-ruși din regiunile ocupate din Ucraina au solicitat organizarea de referendumuri pentru anexarea acestora la Rusia. Mai mult, Kremlinul anunțase un discurs al lui Vladimit Putin pentru marți seară, amânat ulterior pentru miercuri dimineață, în care se aștepta ca acesta să anunțe mobilizarea mai multor trupe sau o altă formă de escaladare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *