Recomandările redacției: Cum afectează războiul din Gaza viața jurnaliștilor

Orice jurnalist știe că meseria sa vine cu anumite pericole, chiar și în țările democratice, unde cele mai frecvente amenințări la adresa jurnaliștilor sunt mai degrabă psihologice (cum ar fi avertismentele, defăimarea, hărțuirea online sau procesele) decât fizice. Cu toate acestea, nu putem decât să ne imaginăm cum este să te trezești și să urmărești adevărul, chiar și atunci când acest lucru înseamnă să mergi direct în calea răului.

Aceasta este viața multor jurnaliști din Gaza, cel puțin a celor care sunt încă în viață sau care nu sunt grav răniți. În acest articol, am ales o serie de articole din presa internațională care evidențiază situația profesioniștilor din mass-media din Fâșia Gaza, în încercarea de a contura o imagine mai bună a conflictului. În rândurile următoare, puteți citi rezumatele articolelor despre urmărirea atacurilor țintite împotriva jurnaliștilor, despre cum și de ce a părăsit un jurnalist palestinian Fâșia și alte subiecte.

Sper ca aceste articole să ajute la o mai bună înțelegere a costurilor unui război. Uneori, cei care caută să dezvăluie realitatea poporului lor sunt primii care suferă.

Articolul discută despre riscurile tot mai mari cu care se confruntă jurnaliștii în conflictul din Gaza, subliniind cazurile recente de jurnaliști palestinieni care au fost ținta unor atacuri și chiar au decedat, printre care Wael Dahdouh și Yazan al-Zuweidi. Organisme internaționale precum Reporteri fără frontiere (RSF) și Comitetul pentru protecția jurnaliștilor (CPJ) solicită anchete cu privire la aceste incidente, punând sub semnul întrebării dacă aceste asasinate sunt țintite.

CPJ raportează că, din octombrie 2023, a fost confirmată moartea a 83 de jurnaliști și lucrători din domeniul mass-media, existând îngrijorări cu privire la circumstanțele morții acestora. RSF a depus o plângere la Curtea Penală Internațională (CPI) pentru a examina dacă jurnaliștii au fost vizați cu bună știință.

Articolul menționează, de asemenea, provocările legate de obținerea de informații detaliate în Fâșia Gaza închisă, unde colectarea de probe este dificilă. Dificultatea urmăririi penale a unor astfel de cazuri este ilustrată de un incident anterior, care a implicat uciderea reporterului Shireen Abu Akleh de la Al-Jazeera în mai 2022, unde nu s-a reușit tragerea la răspundere în ciuda investigațiilor care au infirmat afirmațiile inițiale.

Motaz Azaiza, un proeminent fotojurnalist palestinian cunoscut pentru că a documentat războiul din Gaza, a fost evacuat din fâșie și s-a refugiat în Qatar. Cu 18,5 milioane de urmăritori pe Instagram, Azaiza a distribuit pe platformă un videoclip în care își explică decizia de a pleca după ce a documentat timp de 108 zile impactul conflictului asupra civililor.

El a călătorit până la aeroportul El Arish din Egipt și apoi a zburat spre Doha cu un avion militar din Qatar, aceasta fiind prima sa călătorie cu avionul. Motivele evacuării sale nu au fost dezvăluite pe deplin și rămâne neclar cum a obținut permisiunea autorităților israeliene de a părăsi Gaza.

Azaiza s-a confruntat, de asemenea, cu amenințări cu moartea, iar evacuarea sa urmează tendința jurnaliștilor de a părăsi Gaza din motive de siguranță.

Acest articol a fost publicat cu aproape o lună în urmă, cu mult timp înainte ca Azaiza să părăsească Gaza. Totuși, l-am ales pentru că oferă o privire mai intimă în viețile și gândurile lucrătorilor media rămași în Fâșie.

Jurnaliștii locali, care trăiesc în același timp războiul, reprezintă o sursă crucială de informații de primă mână atât pentru locuitorii din Gaza, cât și pentru comunitatea internațională. Cu toate acestea, mulți dintre ei s-au confruntat cu strămutarea, și-au pierdut colegii și membrii familiei și se confruntă cu lipsa resurselor esențiale. Unii jurnaliști proeminenți au fost nevoiți să se retragă din activitatea lor din motive de siguranță. Azaiza a afirmat că acest model de jurnalism nu este durabil.

Jurnaliștii palestinieni din Gaza sunt nevoiți să se descurce în această situație periculoasă fără protecție sau infrastructură adecvată. Restricțiile impuse de Israel și Egipt jurnaliștilor internaționali care intră în Gaza limitează și mai mult relatarea conflictului. Vulnerabilitatea jurnaliștilor din Gaza, care continuă să relateze în prima linie, în ciuda riscurilor tot mai mari, este subliniată de articolul din TIME.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *