Serviciile secrete din Transnistria au reținut o jurnalistă pentru că documenta un protest

Tensiunile dintre Republica Moldova și separatiștii transnistreni tocmai s-au amplificat, după ce o jurnalistă a fost arestată de serviciile secrete, la Tiraspol.

Viorica Tătaru făcea un reportaj despre un protest împotriva noilor taxe pe mărfurile importate și exportate prin Republica Moldova, desfășurat în capitala separatistă, când a fost reținută de forțele de securitate. Alături de Tătaru se afla și un alt jurnalist, Andrei Captarenco, care a fost reținut la rândul său.

Digi24 relatează că cei doi au fost eliberați și ulterior escortați afară din regiunea separatistă după ce au fost interogați separat, timp de trei ore. La sfârșitul interogatoriului, celor doi le-a fost cerut să șteargă imaginile de la protest.

„Am venit aici pentru a monitoriza protestele care au fost anunțate de ceva timp de către așa-zisele autorități transnistrene. Am încercat să întrebăm oamenii care sunt doleanțele lor, de ce protestează, exact aceleași întrebări pe care le punem la un protest normal. Dar foarte repede am fost reținuți, duși la un așa-zis minister al securității și interogați mai mult de două ore”, a spus Tătaru, adăugând: „Tot ce am reușit să filmăm până la momentul reținerii ne-au obligat să ștergem, discuțiile pe care le-am purtat cu oamenii nu le mai avem. Mulți oameni nu știau de ce au venit și nici să explice mesajele pe care le aveau scrise pe pancarte”.

Mai mult decât atât, prima întrebare care le-ar fi fost adresată celor doi jurnaliști a fost „de ce i-ați întrebat dacă mesajul a fost scris de ei sau de altcineva”

 

Nicio informație oficială nu a fost făcută publică de către Transnistria la momentul reținerii, dar angajatorul jurnalistei, TV8, a declarat că a aflat despre situația ei printr-un SMS trimis de aceasta.

„Singurul detaliu pe care ni l-a putut spune este că în prezent este însoțită pentru audieri la așa-zisul Minister al Securității din Tirapol”, a precizat TV8.

La scurt timp după arestarea jurnalistei, guvernul moldovean a trimis Tiraspolului o notificare urgentă prin care a cerut eliberarea imediată a acesteia și întoarcerea în siguranță acasă.

„Acest caz revoltător a fost adus la cunoștința Misiunii OSCE în Moldova și a partenerilor externi relevanți, cu rugămintea de a întreprinde toate măsurile posibile pentru a convinge Tiraspolul să renunțe la abuzuri și provocări, să respecte în mod echitabil drepturile și libertățile tuturor reprezentanților mass-media, să contribuie la eliberarea necondiționată a jurnalistei Viorica Tătaru”, a declarat guvernul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *