
Solicitare 544 pentru a afla cine e purtătorul de cuvânt al Guvernului? PressOne denunță lipsa transparenței
Miercuri, PressOne a publicat o investigație privind identitatea consilierilor din cabinetele premierului și ale vicepremierilor – sau mai bine spus lipsa acestora. Articolul include și o discuție petrecută între un funcționar public și reporter, în care acestuia din urmă îi este cerut să trimită o solicitare 544 pentru a afla… cine e purtătorul de cuvânt al Guvernului.
În cadrul articolului, jurnalista Codruța Simina relatează că secțiunea unde trebuiau publicate informații despre consilierii în cauză a dispărut după ce PressOne a solicitat Guvernului să transmită CV-urile consilierilor lui Florin Cîțu, Dan Barna și Kelemen Hunor.
Răspunsul Guvernului, venit pe 16 martie, ar fi afirmat că „CV-urile consilierilor din cele trei cabinete – adică ale premierului și vicepremierilor – nu sunt date de interes public”, conform publicației.
O solicitare pentru a afla cine e purtătorul de cuvânt
Mai mult decât atât, o discuție dintre reporter și un funcționar public arată pârghiile folosite de instituțiile publice din România (nu numai de Cabinetul Cîțu și nu numai de către Guvern) pentru a evita să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Cererea de formulare a unei solicitări în baza Legii 544/2001 privind interesul public nu este de cele mai multe ori fundamentat – cum nu e și în cazul relatat de PressOne -, întrucât există întrebări la care se poate răspunde pe loc.
„Reporter: Aș dori să știu cine e purtătorul de cuvânt al Guvernului, pentru a-i adresa o întrebare.
Funcționar: Vă rog să faceți o cerere pe 544!
Reporter: Vorbiți serios, trebuie să fac o cerere pentru a afla cine e purtătorul de cuvânt?
Funcționar: Mai aveți și altă întrebare?”, este discuția relatată în articolul PressOne.
În plus, articolul mai arată că nici adresa formulată inițial de PressOne (cu privire la identitatea consilierilor) nu a primit un răspuns clar, așa cum prevede ideea de transparență publică. În schimb, Serviciul de comunicare al Guvernului a invocat articolul 12, alineatul 1, litera d) din Legea 544/2001, care afirmă că sunt exceptate „informaţiile cu privire la datele personale, potrivit legii”.
sursa foto: Radu Badoiu / Guvernul României
Articole asemănătoare
Editiadedimineata: Giganții rețelelor sociale se bat pe primele locuri în clasamentul celor mai bogați oameni ai lumii. Ce avere a strâns Mark Zuckerberg
Ce recomandă Facebook pentru ca România să aibă o campanie pentru parlamentare fără incidente
TVR va trebui să facă publice cheltuielile din pandemie. Decizia nu e însă definitivă
Cenzurarea de pe social media a dezinformării nu ar fi utilă
Gabriela Firea cere Comitetului pentru Situații de Urgentă închiderea școlilor și a grădinițelor în cazul unei epidemii