RSF, apel la autoritățile române în cazul plângerii penale formulate de Băluță pe numele mai multor jurnaliști

Organizația internațională Reporters without Borders a emis un apel la adresa autorităților române în ceea ce privește scandalul dintre primarul Sectorului 4 și jurnaliști ai publicațiilor Newsweek și Libertatea.

RSF denunță, în scrisoarea deschisă, „presiuni judiciare asupra jurnaliștilor de investigație în urma unei plângeri” formulată de edil. Organizația, care este partenera ActiveWatch, susține că „pe baza unei plângeri penale depuse fără nicio probă, procurorii români au început să audieze jurnaliști care au raportat nereguli legate de achizițiile publice”. 

Mai mult decât atât, Reporters without Borders atrage atenția asupra faptului că DIICOT nu ar fi făcut o investigație prealabilă, preferând să-i cheme pe jurnaliști la audieri și să-i pună să semneze acorduri de nedivulgare a informațiilor, care le ia oamenilor de presă dreptul de a se apăra în fața unei „campanii coordonate de discreditare în mass-media”.

„Amintim autorităților române că raportarea unor povești critice despre persoanele aflate la putere, în special despre cei care gestionează fonduri publice, este un drept extrem de protejat al jurnaliștilor și că este cea mai mare obligație a autorităților de stat să garanteze beneficiul și să protejeze implementarea acestor drepturi ale jurnaliștilor. Le reamintim, de asemenea, că publicarea colaborativă în mass-media independente este o practică standard și nu un semn al activității de crimă organizată”, se arată în scrisoare.

RSF solicită DIICOT:

  • să emită de urgență o decizie în dosar
  • să facă publice toate documentele din dosar
  • să elibereze imediat jurnaliștii implicați în acest caz de obligația lor de nedivulgare
  • să facă o anchetă internă dacă procurorul de caz a urmat procedurile de rigoare și, în caz că este necesar, să desemneze un înlocuitor
  • să anunțe public dacă în acest caz au avut loc abuzuri, interferențe ierarhice și scurgeri în afara instituțiilor

Alte solicitări exprimate de Reporters without Borders în scrisoarea deschisă:

  • Inspecția Judiciară și Procurorul General al României să lanseze o anchetă cu privire la modul în care a fost tratată această cerere penală, dacă DIICOT a acceptat cazul fiind vorba de un primar și dacă procurorii au făcut cercetări cu privire la consistența acuzațiilor din plângere
  • Ministrului Justiției i se cere să elaboreze, în baza concluziilor instituțiilor numite anterior, o procedură pentru Parchetele care se vor ocupa în viitor de plângeri formulate de oameni politici pe numele unor jurnaliști.

Nu în ultimul rând, RSF anunță că va informa Consiliul Europei cu privire la acest caz prin intermediul Platformei de promovare a protecției jurnalismului și a siguranței jurnaliștilor, afirmând că acest caz este un „precedent periculos în România”. 

„Dimpotrivă, ne așteptăm ca acest episod foarte deranjant să fie folosit de autorități ca o oportunitate importantă de a adopta toate măsurile adecvate pentru a preveni astfel de încălcări flagrante ale libertății presei”, concluzionează organizația.

1 Comentariu

  1. Intr-un articol despre actul jurnalistiv voi puneti poza si numele lui Baluta si scrieti ca ar fi primarul sectorului 1 ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *