Rusia taie accesul populației la presa internațională. BBC și Europa Liberă, pe lista neagră a Kremlinului
Disperarea Kremlinului să conțină informațiile despre invazia pe care a declanșat-o în Ucraina a atins noi cote: vineri, mai multe instituții media străine au fost blocate, pe motiv că ar fi menționat cuvânful ”război”.
Accesul la site-urile BBC, Voice of America, Radio Free Europe/Radio Liberty, Deutsche Welle și altele a fost interzis. Conform autorității ruse de reglementare a comunicațiilor, Roskomnadzor, motivul este „circulația deliberată și sistematică de materiale care conțin informații false”, conform Reuters.
Comunicatul instituției afirmă că publicațiile au facilitat „circulația deliberată și sistematică de materiale care conțin informații false”.
Radiodifuzorul național al Regatului Unit, BBC, susține că nu se va lăsa afectată de acest impediment. În schimb, și-a propus să continue „eforturile pentru ca BBC News să fie disponibil în Rusia, dar și în restul lumii”, întrucât „accesul la informații corecte și independente este un drept fundamental al omului care nu ar trebui să fie refuzat oamenilor din Rusia, dintre care milioane de oameni se bazează pe BBC News în fiecare săptămână”.
Cu două zile în urmă, BBC a anunțat revenirea la o practică din timpul Războiului Rece, folosită pentru a scăpa de cenzura impusă de stat. Instituția media va avea zilnic patru ore de transmisie în Ucraina și părți din Rusia, folosindu-se de frecvențele radio pe unde scurte.
Articole asemănătoare
Europenii vor ca NATO să sprijine Ucraina în fața agresiunii ruse
Jurnaliștii, ținuți ”în țarc” la Camera Deputaților. Parlamentarii evită să vorbească cu presa
Rusia ar putea adopta o lege împotriva ”fake news” – însă pare mai mult o tentativă de cenzurare
Ucigașul jurnalistei bulgare Viktoria Marinova, condamnat. Cazul de la granița cu România care a stârnit reacții puternice
Propaganda pro-Kremlin reia campania de dezinformare privind doborârea zborului MH17