Coinbase și Binance refuză să sancționeze utilizatorii ruși

Două dintre cele mai mari platforme dedicate criptomonedelor, Coinbase și Binance, refuză să interzică accesul tuturor utilizatorilor din Rusia pe site-urile lor, deși autoritățile și opinia publică au cerut acest lucru.

Prin refuzul lor, cele două burse de bunuri cripto se distanțează de sistemul financiar internațional care a sancționat dur Rusia. Conform Reuters, experții în combaterea spălării banilor și autoritățile europene de reglementare spun că această decizie slăbește încercările statelor occidentale de a izola Moscova.

Credem că toată lumea merită să aibă acces la servicii financiare de bază, cu excepția cazului în care legea spune altfel”, a declarat șeful Coinbase citat de Reuters. Cu toate astea, a adăgat el, compania va respecta legea din SUA, iar sancțiunile se pot modifica daca SUA decide să înăsprească legile,

Nu vom îngheța în mod unilateral conturile a milioane de utilizatori nevinovați”, a spus un purtător de cuvânt al Binance, dar, la fel ca în cazul Coinbase, compania va respecta legile SUA.

Ce le scapă acestor companii este faptul că deciziile lor -deși respectă legea- sunt printre puținele din sectorul tech (și nu numai) care refuză să introducă sancțiuni care să le completeze pe cele ale guvernelor.

Deși cererile din partea societății și din partea autorităților sunt tot mai multe, Coinbase și Binance oferă asigurări și spun că sunt pregătite să facă față abuzurilor sau oricărei încălcări a reglementărilor în vigoare.

Deocamdată, domeniul criptomonedelor nu s-a lovit de controverse născute din zone de conflict sau care să pună viața oamenilor în pericol direct. De curând Ucraina a primit donații substanțiale de criptomonede, deci lucrurile încep să se schimbe pentru acest sector nou creat.

Spre deosebire de giganții social media care trebuie să înfrunte acuzații grave care țin de pierderi omenești (vezi nenumăratele scandaluri Facebook), platformele de criptomonede n-au avut neșansa să activeze în zone de conflict major. Lucrurile, însă, nu mai stau așa.

Rusia și Ucraina se clasează pe locurile fruntașe când vorbim de piața de bunuri cripto, conform analizelor Chainalysis. Tocmai de asta este relevantă introducerea de sancțiuni asupra acestor active.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *