Rețelele de socializare afectează jurnalismul independent din țările non-anglofone
Regulile platformelor de social media se dovedesc a fi deficitare atunci când reglementează postările din țările care nu vorbesc engleză. Postările jurnaliștilor care menționează detalii despre guvernul taliban din Afganistan sau despre războiul din Ucraina sunt etichetați ca promotori ai incitării la ură, iar conturile le sunt restricționate.
Într-un interviu pentru Coda Story, un jurnalist afgan care se află în exil în Franța este sancționat de Facebook pentru că folosește termenul de ”taliban” atunci când vorbește despre evenimentele din Afganistan. Politica prost gândită a Facebook, care cataloghează orice mențiune despre talibani drept discurs ce incită la ură, îi afectează munca și afectează întregul mediu de informare. Contul i-a fost blocat, iar dialogul cu Meta se dovedește a fi mult mai greu de stabilit decât în țările vorbitoare de engleză.
”Sunt blocat și îmi pierd audiența, iar oamenii pierd informații vitale”, a declarat jurnalistul.
Într-o situație similară se află un post de televiziune din Georgia -Formula TV- a cărui postare care traducea în georgiană un discurs al lui Zelenski a fost etichetat ca incitare la ură. Pagina de Facebook a televiziunii a înregistrat o scădere de 90% a reach-ul, iar asta le-a afectat posibilitățile de a genera venituri din reclame.
”Am trecut de la a ajunge la 2 milioane de oameni la 200.000. Monetizarea a fost suspendată. Este o pedeapsă dură”, a spus șeful Formula TV pentru Coda Story.
O altă televiziune georgiană a înregistrat o scădere similară după ce a postat un reportaj despre batalionul Azov. Facebook a înlăturat postare pe care a numit-o ”un apel la terorism”, iar contul televiziunii a rămas cu un shadowban la activ.
”Partea cea mai gravă este că nu există niciun mecanism de avertizare, nu există niciun criteriu evident pentru aceste retrageri, iar apelurile la Facebook durează săptămâni întregi. Paginile de Facebook ale jurnalismului real și independent sunt pe moarte”, a declarat directorul postului TV.
Problema nu e doar pe Facebook
Twitter are și ea problemele sale. Încă din luna februarie, chiar cu câteva zile înainte de invazia Rusiei, platforma a suspendat conturile mai multor jurnaliști independenți care urmăreau și raportau activitatea trupelor rusești care făceau pregătiri de război. Twitter a revenit asupra deciziei și a numit-o o greșeală.
Doar că problema pare să persiste. De data asta, însă, atacați sunt cei care combat propaganda Kremlinul și sunt raportați de către boți sau alte conturi pro-ruse.
Hey @Twitter, you are doing a terrible job policing your platform when it comes to Ukraine. You are failing. Hundreds of sock puppet accounts attack every tweet that counters the Kremlin narrative, meanwhile you fall for coordinated campaigns to suspend genuine accounts.
— Simon Ostrovsky (@SimonOstrovsky) April 13, 2022
”Hei, Twitter , faci o treabă penibilă în ceea ce privește controlul platformei când vine vorba de Ucraina. Nu reușești. Sute de conturi marionetă atacă fiecare tweet care contrazice narațiunea Kremlinului, în timp ce voi vă lăsați păcăliți de campaniile coordonate de suspendare a conturilor autentice”, a scris jurnalistul PBS în tweet-ul său.
La câteva ore după ce a postat asta, jurnalistul a fost raportat de cineva pe motiv că ar fi încălcat regulile platformei.
Ineficiența și proasta gestionare a conținutului din țările care nu află în sfera anglofonă este documentată și știută chiar de conducerea acestor companii. Rezultate, însă, se lasă așteptate.
”Silicon Valley îl ajută pe Putin să câștige războiul informațional. Este o nebunie și trebuie să înceteze. Dar nu știm cum să le spunem acest lucru, pentru că este imposibil să vorbim direct cu ei”, a declarat o jurnalistă din Rusia a cărui a fost închis de Facebook după ce conturi afiliate Kremlinului au raportat-o în masă.
Până când o soluție va fi prezentată, bâlbâiala giganților tech îi ajută fix pe cei care exploatează aceste vulnerabilități, pe cei care desfășoară hărțuirea și incitarea la ură, iar restul utilizatorilor sunt victime ale unor platforme care par strivite de propria greutate.
Articole asemănătoare
Facebook nu știe ce face cu datele colectate de la utilizatori. Un document intern dezvăluie o încălcare a legii GDPR
Contul de YouTube al Senatului României, blocat din cauza Dianei Șoșoacă
Olivia Steer a stârnit internetul cu o postare împotriva testării anti-HPV
Facebook Messenger introduce opțiunea de criptare end-to-end a apelurilor
Twitter revine asupra etichetării NPR și o modifică ca fiind organizație ”finanțată de guvern”