Relația extremiștilor ruși cu naționaliștii americani ar putea fi exploatată în apropierea alegerilor prezidențiale

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din SUA se apropie, îngrijorările privind o potențială interferență străină în procesul electiv se măresc. Cel mai recent semnal de alarmă se referă la relația dintre extremiștii ruși și cei americani.

Mișcarea Imperială Rus – o organizație ultranaționalistă și paramilitară, declarată de Departamentul de Stat american organizație teroristă – și-a întărit relația cu grupurile extremiste americane în ultimii ani, participând la conferințe comune și oferind susținere pentru organizarea unor marșuri care s-au soldat cu violențe.

În acest context, mai mulți experți în terorism au afirmat pentru Business Insider că actualele temeri ale grupărilor americane de extremă-dreapta vor fi exploatate de omologii ruși, care vor inflama spiritele și îi vor îndemna să ia acțiuni – adică să recurgă la acte de violență.

Daniel Byman, expert în politică externă al Brookings Institute, susține că violența este favorabilă Rusiei, întrucât aceasta „divizează” și „reduce încrederea în instituții”.

„Este în interesul strategic al Federației Ruse să creeze o Statele Unite instabile din punct de vedere politic. Eforturile cibernetice și de dezinformare care vizează dreapta radicală din Statele Unite rămân parte a setului de instrumente – un set care este folosit pentru a aprinde siguranța supremației albe”, a afirmat și Jason Blazakis, profesor de studii ale terorismui la Institutul Middlebury din California.

Totuși, e important de menționat că experții consideră că aplicarea unei astfel de tactici nu ar putea fi posibilă fără aprobarea Kremlinului.

Nici Europa nu scapă de pericolul extremei-drepte

Situația nu se prezintă a fi mai fericită nici în Europa, în contextul în care mai multe organizații neo-naziste au fost instruite în taberele para-militare organizate de RIM, după cum se arată într-un raport al Institutului de la Varșovia din cadrul proiectului Russia Monitor.

Printre persoanele instruite de RIM se numără și doi neo-naziști germani, însă numărul alianților nu este clar. Se crede că Mișcarea Imperială Rusă are legături și în țări precum Spania, Polonia, Bulgaria și Austria, unde extrema-dreapta a crescut în popularitate în ultimii ani.

Organizația para-militară a Mișcării Imperiale Ruse, Legiunea Imperială, au luptat în Ucraina și Libia, fiind considerată una dintre forțele mercenare ale Rusiei.

sursa foto: New York Times

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *