”Provocarea George Floyd” ar putea fi o nouă tentativă de manipulare a publicului

Mai multe imagini cu tineri albi, imitând modul în care George Floyd a fost omorât de către un ofițer de poliție, au stârnit neliniște pe internet, în contextul în care Statele Unite ale Americii au fost cuprinse de proteste anti-rasism.

Fotografiile, distribuite pe social media, au atras multe reacții negative, fiind considerate a fi încercări de a-și bate joc de tragedia lui George Floyd și a altor oameni de culoare din SUA, victime ale violenței polițiștilor. Postările au fost distribuite pe diferite rețele de socializare, precum Facebook, Snapchat, Twitter, TikTok și Instagram, cu hashtagul ”#GeorgeFloydChallenge”.

George Floyd Challenge Exposed : Racist + Dangerous! | Tech ARP

Așa-zisa provocare, care constă în publicarea unei poze în care unul dintre participanți stă cu genunchiul pe gâtul altuia, a apărut și în alte zone ale lumii, precum Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și în Australia – state unde au avut loc proteste similare cu cele din SUA.

REACȚIILE REȚELELOR DE SOCIALIZARE

Pe măsură ce fotografiile care batjocoreau cazul lui George Floyd au început să se înmulțească, platformele de social media au luat măsuri pentru limitarea acestui trend. Facebook, Instagram și TikTok au blocat toate postările care conțin hashtag-ul #GeorgeFloydChallenge, arată BusinessInsider.

Și Twitter a luat o măsură similară, afirmând pentru publicația amintită anterior că provocarea încalcă condițiile de folosire ale rețelei. Vor rămâne accesibile doar postările care atrag atenția asupra fenomenului.

”Acționăm împotriva tweet-urilor care încurajează sau promovează acest lucru, precum și tweet-uri care scuză sau justifică acest comportament”, a afirmat un purtător de cuvânt al Twitter.

Snapchat, una dintre platformele pe care a fost postată provocarea, a afirmat pentru Snopes: ”Inumanitatea morții lui George Floyd este o tragedie, nu ceva de batjocorit. Conținut dezgustător ca acesta este o încălcare clară a orientărilor comunitare ale Snapchat, care interzic glorificarea și incitarea violenței rasiale, discursului de ură și discriminării de orice fel. Echipa noastră de încredere și siguranță va examina orice conținut care încalcă și va lua măsurile adecvate – și încurajăm Snapchatters să utilizeze instrumentele noastre de raportare în aplicație pentru a semnaliza acest tip de conținut imediat”.

TENTATIVĂ DE MANIPULARE A PUBLICULUI?

Snopes notează că fenomenul nu este unul extins, însă mai mulți tineri au fost arestați pentru suspiciunea de săvârșire a unor crime motivate de ură. Cu toate astea, nu este clar de unde a pornit acest trend și care este motivul real.

Dat fiind faptul că protestele recente din SUA au mai fost țintele unor tentative de manipulare, există posibilitatea ca și noua ”provocare” de pe social media să aibă același scop. Prin prezentarea unei imagini scandaloase, cu niște tineri albi care-și bat joc de modul tragic în care o persoană de culoare a murit – ignorând, astfel, istoria întunecată a Americii – pot să inflameze și mai tare spiritele.

Șapte oficiali ai SUA ar fi fost informați că metodele Moscovei de a influența alegerile din noiembrie ar fi devenit mai inovatoare decât cele din 2016, când s-a încercat stârnirea animozității rasiale prin crearea de grupuri false Black Lives Matter și promovarea unor mesaje toxice, arată Star Tribune.

Rusia ar încerca să stârnească și grupurile de extremiști de dreapta, instigându-le chiar la violență. Pentru a scăpa de reglementările rețelelor de socializare și a ajunge la publicul-țintă, Moscova ar face grupuri private unde să-și expună mesajele sau s-ar reorienta către platforme care, în trecut, au atras mulți indivizi de extremă-dreapta, precum 4chan.

Mai mult decât atât, un studiu realizat recent de către Universitatea din Washington arată că ă, atât în 2016, cât și în 2020, Rusia a încercat să se folosească de capitalul de imagine al mișcării Black Lives Matter pentru a-și urmări interesele proprii.

În mod cert, există și persoane care au realizat ”Provocarea George Floyd” din ignoranță, fără să ia în considerare situația comunității de culoare. Cu toate astea, modul în care fenomenul s-a extins poate să reprezinte modelul unei noi tentative de manipulare a publicului american, cu scopul de a prelungi starea internă de dezechilibru și neliniște.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *