Propaganda rusă trece la următorul nivel: „ocupația” ca temă centrală a unei noi campanii de dezinformare

„Nimeni n-a cerut ocupația voastră”, spune o pancardă de protest în imaginea de mai jos. Dacă te uiți rapid la ea, e greu de ghicit unde și când a fost făcută.

Așa că a fost un mod convenabil pentru propagandiștii pro-Kremlin s-o folosească pentru a ilustra articole despre niște prezumtive proteste norvegiene împotriva recentelor manevre militare NATO din Norvegia. Poza a ilustrat articole apărute în publicații electronice din Georgia și Rusia.

Dar dacă faci zoom și te uiți la reclama mică din fundal, vei vedea trei cuvinte în poloneză: złoto, srebro, brylanty – aur, argint, diamante. O simplă căutare pe Google aarată că poza a fost făcută de fapt în Polonia, în 2016!

Din punctul de vedere al celui care face campanie de dezinformare, fotografia are un avantaj: în ea apare cuvântul-cheie „ocupație”Campania de dezinformare pro-Kremlin pare să fie obsedată de denunțarea unor așa-zise „forțe de ocupație”. Ea repetă mesajele că nu numai SiriaUcrainaGeorgiaCehia și toate țările est europene, dar și toată Europa se află sub ocupație, fie ea a Statelor Unite, a NATO sau a Germaniei. În același timp se pare că Ucraina e ocupată și de Uniunea Europeană.

Ucraina pe linia frontului

Săptămâna asta, instituțiile de presă pro-Kremlin au acuzat Ucraina că e un stat eșuat nazist care se pregătește pentru o soluție militară în Donbas, fiind în același timp o marionetă impotentă a Statelor Unite și Uniunii Europene. Potrivit presei rusești, toate astea se întîmplă pentru că Ucraina e doar o victimă a intereselor geopolitice și economice ale Statelor Unite.

Escaladarea militară de neevitat dintre Ucraina și Rusia este deseori un subiect deseori răspândit de media pro-Kremlin, dar săptămâna asta ea s-a concentrat pe informația falsă că Statele Unite ar fi gata să facă vărsări de sânge în Ucraina. Pricipala idee e că Ucraina nu are prea multe de spus cu privire la politica sa externă și la propriul său viitor. În realitate, Ucraina este un stat suveran recunoscut de toate țările membre în ONU, cu un guvern legitim.

Bineînțeles că presei pro-Kremlin nu-i pasă, din moment ce tinde să descrie Ucraina ca pe un stat eșuat. Totuși, această temă a „ocupației” ar trebui să ne atragă atenția de vreme ce propaganda Kremlinului o folosește mai nou ca laitmotiv în campania de dezinformare purtată în Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *