Propaganda rusă a intrat pe geam în România: Sputnik funcționează, dar pe alt domeniu

Propaganda rusă, dată pe ușă afară de Republica Moldova, a intrat pe geam înapoi, semn că nu se lasă duși atât de ușor. Site-ul Sputnik, un cunoscut canal de propagandă rusă în fostul bloc sovietic, funcționează – dar pe alt domeniu.

Manipulările venite dinspre Moscova sunt acum disponibile pe ro.md.sputniknews.com, după ce Chișinăul a interzis funcționarea acestui site pe teritoriul său (de unde și terminația .md al defunctului domeniu). Varianta românească funcționează, în continuare, ca o extensie a ”redacției” de peste Prut.

România a trăit ceva similar la începutul pandemiei, când autoritățile de la București au decis închiderea unor site-uri pe motiv că ar fi promovat ”fake news”. Cel puțin unul dintre titluri ar fi revenit de două ori pe internet, fie sub un nume diferit sau prin intermediul Tor. Mediastandard.ro a vorbit mai multe despre asta AICI.

La momentul redactării acestui material, Sputnik rula ca și cap de site articole care au legătură cu Ucraina. Unul despre începerea negocierilor dintre Rusia și Ucraina, unul despre poziția lui Bolsanaro, unul despre „prietenii Rusiei”, dar și despre răspunsul redactorului-șef al RT la decizia UE de interzicere a organului de propagandă.

Nu în ultimul rând, Sputnik publica un editorial semnat de ”politologul-teologul” Bogdan Duca, care în ultimele luni a primit din ce în ce mai mult spațiu în paginile virtuale ale oficiosului Kremlinului. La cinci zile după ce Moscova a declanșat un conflict militar pe teritoriul Ucrainei, Duca vorbește despre „Adevăratul război: războiul împotriva libertății”. Problema deplânsă de el nu este, evident, invazia, ci că și-ar putea pierde locul de muncă – mulțumită deciziei UE de a scoate din priză propaganda rusă.

Articolul face mai multe remarci care, într-un mod deloc surprinzător, se potrivesc cu ce spun alte organe oficiale de presă ale Kremlinului. Autorul intră și într-o mică analiză a spațiului politic din România, făcând referire (voalat, desigur) la AUR, care a cerut la un moment dat interzicerea Sputnik.

„Practic, sub pretextul protejării europenilor de profesionalism jurnalistic și de informații alternative la cele propagandistice, Uniunea Europeană va închide, bloca, sancționa, orice formă de opoziție.

Pur și simplu, coșmarul totalitar se întinde deasupra Europei, după ce doi ani de zile a fost aplaudat de o societate civilă manipulată, obedientă sau cumpărată, că e singurul care «salvează vieți», iar acum este susținut, de aceeași societate civilă că «ne apără de Rusia»”, scrie Bogdan Duca, pe Sputnik.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *