Proiectul Kylo: planul Rusiei de a exploata frica și incertitudinea occidentalilor
Faptul că Rusia folosește o serie de metode pentru a crea haos în țările occidentale în speranța de a opri sprijinul acordat Ucrainei nu este o noutate. Cu toate acestea, ceea ce știm acum este numele proiectului menit să facă exact acest lucru: Proiectul Kylo.
Datorită unor documente divulgate de agenția de informații externe a Rusiei (SVR) și văzute de jurnaliștii de la The Insider, știm că strategia este de a răspândi dezinformări cu privire la subiecte sensibile din Occident și de a alimenta sentimente antiguvernamentale, ceea ce ar duce la presiuni pentru oprirea tuturor tipurilor de sprijin pentru Ucraina invadată.
The Insider raportează că SVR intenționează să manipuleze publicul occidental prin exploatarea emoțiilor, în special a fricii. Documentele scurse afirmă: „Este vorba tocmai de teama pentru viitor, de incertitudinea zilei de mâine, de incapacitatea de a face planuri pe termen lung, de soarta neclară a copiilor și a generațiilor viitoare. Cultivarea acestor factori declanșatori inundă subconștientul unui individ cu panică și teroare”.
Omul din spatele planului
Mikhail Kolesov, un ofițer SVR în vârstă de 45 de ani, este arhitectul proiectului Kylo. Într-un document intitulat Propaganda, Kolesov a propus o nouă abordare a eforturilor de război informațional ale Kremlinului, descriindu-l ca fiind „sistematic, direcționat și activ, de natură ofensivă”.
Printre subiectele sensibile identificate de agenția de informații externe se numără migranții ucraineni – care, potrivit documentelor, sunt din ce în ce mai pretențioși și generează iritarea localnicilor: „Desfășurarea de războaie în rețea în spațiul cibernetic al UE pe baza cererilor din ce în ce mai mari ale migranților ucraineni și a noilor valuri de iritare a populației locale provocate de acestea, conform estimărilor preliminare, va avea o eficiență foarte mare atât acum, cât și în viitorul previzibil”, se arată în documente.
(Deși, se pare că Rusia se uită în direcția opusă, deoarece, în februarie 2024, sprijinul mediu al UE pentru refugiații ucraineni era de 70%. Chiar dacă procentul ar scădea, pare exagerat să credem că ar fi atât de scăzut în doar câteva luni, astfel încât să se pună o presiune reală asupra guvernelor).
Dar pentru a face acest lucru, Kolesov propune ca ONG-urile false create și finanțate de Moscova să promoveze cereri uriașe pentru refugiații ucraineni, astfel încât susținerea în numele lor să pară nerezonabilă și, astfel, să genereze frustrare în rândul populațiilor-gazdă. Acest lucru ar fi realizat și prin reclame false deghizate în titluri de știri create de recruții SVR. În acest fel, cetățenii europeni vor face clic și vor ajunge pe „resurse de internet controlate de noi”.
James Bond de Rusia
Articolul publicației ruse The Insider mai arată că Kolesov și-a împărtășit proiectul cu un ofițer SVR, Mikhail Kulemin, al cărui avatar pe WhatsApp este o imagine a lui James Bond. De fapt, între mai 2022 și septembrie 2023, au schimbat peste 10 versiuni ale Proiectului Kylo – o dată dându-i forward chiar și șefului serviciului tehnico-științific al FSB, care supraveghează unitatea principală de hacking a FSB și Institutul de Științe Criminale, unde sunt produse otrăvuri precum agentul nervos Novichok.
Cea mai completă versiune a Proiectului Kylo a fost datată 9 ianuarie 2023. Potrivit acestui document, SVR ar recruta echipe care să lucreze în diferite țări țintă. Un site web ar fi creat și etichetat în mod fals „agenție independentă de investigații”, unde ar urma să fie făcut conținutul manipulativ: text, dar și audio și video, care ulterior ar fi distribuite pe platforme precum YouTube.
Apoi, un videoclip ar fi împărțit în „Shorts” publicate o dată sau de două ori pe zi, pentru a maximiza șansele ca acesta să fie vizualizat. Legăturile către conținutul generat de SVR ar fi „încorporate în mijloacele de comunicare electronică ale publicului țintă folosind un algoritm unic bazat pe noul modul de platformă Storm și pe un software special”.
Articole asemănătoare
Un agregator online de știri a suferit o scurgere de date. Informațiile utilizatorilor, vulnerabile
Apple și Google, acuzate că urmăresc utilizatorii de smartphone. Senatorii americani vor o investigație
SUA l-au desemnat pe jurnalistul arestat de Rusia ca fiind condamnat pe nedrept
Vloggerii ar putea fi amendaţi de CNA, prevede noua lege a audiovizualului
Efectele reale ale dezinformării: O școală din Vaslui a fost luată cu asalt, după ce părinții au crezut că le sunt vaccinați copiii împotriva coronavirus