Principalul site de fact-checking din Bulgaria a căzut victimă unui atac cibernetic

La sfârșitul săptămânii trecute, cea mai proeminentă platformă de verificare a faptelor din Bulgaria, Factcheck.bg, a fost supusă unui atac cibernetic care a lăsat organizația fără câteva posturi.

Atacul a dus la ștergerea a numeroase postări de pe Factcheck.bg, Facebook și a afectat, de asemenea, Asociația Jurnaliștilor Europeni – Bulgaria (AEJ), care administrează platforma.

Printre postările scoase de pe platforma de socializare a Meta se numără poziții ale AEJ legate de ciocnirile președintelui partidului radical pro-rus „Vazrazhdane” cu presa liberală independentă din Bulgaria. Altele au fost postări virale de verificare a faptelor îndreptate împotriva campaniilor de dezinformare pro-rusești de pe Facebook.

„Problemele cu partajarea au continuat până în seara zilei de 22 septembrie, iar din acel moment a început să fie restabilită treptat pe Facebook posibilitatea de a partaja link-uri către paginile AEJ – Bulgaria, Scoolmedia.com și Media Lab”, a declarat platforma pentru Euractiv.

Un atacator misterios

Deși s-ar părea că cea mai mare parte a conținutului afectat este despre Rusia, nu există niciun indiciu cu privire la cine s-a aflat în spatele atacului cibernetic.

Analizarea site-urilor vizate a dezvăluit prezența unui plugin suspect pentru WordPress, care este platforma utilizată de site-urile atacate.

„În acest moment, nu se poate stabili dacă este vorba de un simplu atac cu software malițios sau de unul țintit care ar avea legătură cu activitățile Factcheck.bg și AEJ – Bulgaria”, a comentat Asociația Jurnaliștilor Europeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *