Algoritmul Twitter de afișare a previzualizărilor, investigat de companie pentru bias rasial

Twitter a deschis o investigație internă asupra algoritmului de afișare a previzualizărilor, după ce un utilizator a descoperit că sistemul alege uneori să afișeze poze cu persoane albe în detrimentul celor de culoare.

În varianta de mobil, utilizatorii de Twitter care au observat problema susțin că, dacă într-o poză apar două persoane cu culori ale pielii diferite, algoritmul alege să decupeze imaginea și să afișeze doar bucata cu persoana albă, confom BBC.

În răspuns, platforma de social media susține că aceste aspecte au fost urmărite cu atenție atunci când algoritmul a fost dezvoltat, însă spune că „este clar că avem de făcut mai multe analize”.

Problema a fost raportată de către managerul unei universități din Vancouver care postase pe Twitter despre eroarea sesizată de un coleg al acestuia cu platforma Zoom. Însă, așa cum relatează BBC, atunci când a postat despre acest lucru pe Twitter, în varianta de mobil, fața sa era selectată de către algoritm să fie vizibilă, și nu cea a colegului său, o persoană de culoare. Nici schimbarea ordinii pozelor nu a funcționat.

Ulterior, tot mai multe ”experimente” de acest fel au apărut pe Twitter, alți utilizatori identificând că fața liderului majorității Senatului american, Mitch McConnell, era preferențiat în detrimentul celei a fostului președinte american Barack Obama.

Questions swirl about possible racial bias in Twitter image function | BusinessWorld
„Pe cine va alege algoritmul Twitter: Mitch McConnell sau Barack Obama?” sursa foto: Twitter/@bascule

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *