Prima arestare pentru răspândire de știri false

Un danez de origine yemenită a fost condamnat, în Malaezia, la o lună de închisoare după ce a fost găsit vinovat de dezinformare, devenind astfel prima persoană condamnată după adoptarea noii legi împotriva răspândirea ştirilor false.

Salah Salem Saleh Suleiman în vârstă de 46 de ani, a fost acuzat și condamnat de răspândirea unei informații false după ce a postat un video pe Youtube în care spunea că durat 50 de minute până autoritățile au răspuns solicitării de a se deplasa la locul unde un lector palestinian a fost împușcat.

Inspectorul general de poliție, Mohamad Fuzi Harun a declarat, la o zi după crimă, că au înregistrări care demonstrează că apelul de urgență a fost primit la 6:41 a.m, iar patrula a ajuns cu 8 minute mai târziu la locul incidentului, în capitala Kuala Lampur. 

Acuzatul s-a prezentat la tribunal fără avocat, pledând nevinovat, dar afirmând că video-ul a fost postat într-un moment de furie și nu era rău intenționat.

Videoclipul incriminat, care durează două minute, a fost proiectat în timpul audierii. Suleiman se exprimă în înregistrarea video în arabă şi se plânge de reacţia lentă a poliţiei şi serviciilor de urgenţă, în urma unor focuri de armă care l-au atins pe palestinian.

Acesta mai spus că se află în Malaezia pentru 10 zile şi nu era la curent cu legislaţia acestei ţări.

„Sunt de acord cu faptul că am făcut o greșeală. Îmi cer scuze tuturor celor din Malaezia, nu doar poliției malaeziene” a spus Suleiman.

Judecătorii l-au amendat pe Suleiman cu 10.000 de ringgit (2,552 de dolari) , dar a fost închis pentru că nu a putut plăti.

Lectorul palestinian Faid al-Batsh, un expert în fabricarea rachetelor, membru al Hamas, a fost împușcat mortal, cu mai multe gloanţe, de doi bărbați care circulau pe o motocicletă, pe 21 aprilie, în timp ce se îndrepta spre moschee pentru rugăciunea de dimineață. Poliția încă încearcă să identifice suspecții, despre care cred că se află încă în țară. Israelul a negat orice implicare în asasinat.

Malaezia se află printre primele țări care a introdus o legislație împotriva știrilor false. Cei ce încalcă această lege pot fi amendați cu până la 500,000 de ringgit (128,000 de dolari) și până la 6 ani de închisoare. Criticile spun că legea este intenționat formulată vag, pentru ca politicienii și liderii să scape de acuzații și că aceasta ar mai viza reducerea libertății de exprimare înainte de alegerile electorale din Malaezia de pe 9 mai. 

Legea împotriva Fake News definește dezinformarea ca fiind știre, informație, faptă sau raport care este sau conține părți false, incluzând caracteristici vizuale și înregistrări auto.

Legea se extinde și asupra publicaților digitale și rețelelor de socializare și se aplică și infractorilor din afara Malaeziei, inclusiv străini, dacă Malaezia sau cetățeni malaezieni sunt afectați. O companie medie a intentat un proces prin care vrea să declare legea neconstituțională.

Alte guverne din Asia de Sud-est, printre care Signapore și Filipine au propus legi care să împidice răspândirea de știri false, dezamăgind activiștii drepturilor media.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *