Președintele Mexicului va fi anchetat pentru că a dezvăluit numărul de telefon al unei jurnaliste
Președintele mexican Andrés Manuel López Obrador este cunoscut pentru atacurile sale repetate la adresa presei. Organizațiile internaționale l-au criticat aspru pentru comportamentul său, care pune în pericol jurnaliștii.
Dar, recent, Obrador a făcut un pas prea departe: a făcut public numărul de telefon al lui Natalie Kitroeff, șefa biroului The New York Times pentru Mexic, America Centrală și Caraibe. Aceasta este o formă de doxxing, care pune în pericol victima, deoarece aceasta poate deveni victima multor infracțiuni – inclusiv a celor violente, conform NYTimes.
Jurnalista i-a trimis președintelui mexican un e-mail în care îi cerea un comentariu pentru un articol în care dezvăluia faptul că oficialii americani din domeniul aplicării legii analizează de ani de zile afirmațiile potrivit cărora aliați ai dlui López Obrador s-au întâlnit cu cartelurile de droguri și au luat milioane de dolari de la acestea.
În timpul unei conferințe de presă, Obrador a citit cu voce tare din e-mail, a identificat-o pe jurnalistă după nume, a mobilizat publicul împotriva ei și i-a recitat numărul de telefon.
Obrador a pus în pericol un jurnalist
Ca urmare a acestui comportament nepotrivit pentru un președinte, cu atât mai mult pentru un președinte al unei țări care este una dintre cele mai mortale din lume pentru jurnaliști, Andrés Manuel López Obrador va fi subiectul unei anchete efectuate de Institutul Național de Transparență, Acces la Informații și Protecție a Datelor Personale din Mexic.
Într-un comunicat, INAI a precizat că investigația va încerca să stabilească dacă domnul López Obrador a încălcat legislația mexicană care protejează datele personale.
The New York Times a reacționat rapid la conferința televizată a lui Obrador, spunând: „Este o tactică îngrijorătoare și inacceptabilă din partea unui lider mondial, într-un moment în care amenințările la adresa jurnaliștilor sunt în creștere”.
Mai presus de lege
Cu toate acestea, problema nu se încheie aici. Vineri, Andrés Manuel López Obrador și-a apărat acțiunea spunând că legea nu i se aplică.
Președintele a declarat că „autoritatea politică și morală a președintelui Mexicului este mai presus de această lege”, adăugând că „nicio lege nu poate fi mai presus de principiul sublim al libertății”. De asemenea, el a acuzat presa americană că acționează cu „aroganță”, conform AP.
În plus, Obrador a minimalizat și riscurile la adresa jurnaliștilor, spunând că este „un cântec vechi pe care voi (reporterii) îl folosiți pentru a ne discredita guvernul” și sugerând că reporterul de la Times ar trebui doar „să își schimbe numărul de telefon”.
Reuters notează că Obrador a acuzat YouTube de cenzură și de faptul că acționează cu o atitudine autoritară și autoritară, după ce platforma a eliminat videoclipul în care a dezvăluit numărul de telefon al jurnalistei NYTimes. Mesajul său a fost însoțit și de o fotografie a Statuii Libertății, despre care președintele mexican a spus că va deveni un „simbol gol”.
Acest tip de comportament nu este neobișnuit pentru Andrés Manuel López Obrador. El minimalizează frecvent riscurile cu care se confruntă zi de zi jurnaliștii mexicani, precum și atacurile asupra profesioniștilor din mass-media – care sunt adesea uciși. Din decembrie 2018, când Oblador a ajuns la putere, și până în 2022, atacurile împotriva lucrătorilor din mass-media au crescut cu 85%.
Articole asemănătoare
Utilizatorii X nu mai pot raporta dezinformări cu caracter politic
Twitter nu se stinge cu un bang, ci cu un ”X”
Ziarul spaniol La Vanguardia va înceta să posteze pe „rețeaua de dezinformare” X
„Prietenii adevărați la nevoie se cunosc”. Unul dintre liderii opoziției din Belarus, apel la români
Yahoo! vinde preferințele clienților săi altor companii