Presa rusă de stat instigă la represalii pentru Ucraina, după ce nava Moskva s-ar fi scufundat
Scufundarea uneia dintre cele mai importante nave ale armatei ruse a stârnit un val de ură în presa afiliată Kremlinului. Într-una dintre emisiunile postului Rusia-1, un politician instigă, cu lacrimi în ochi, la represalii dure, în timp ce prezentatoarea programului vorbește despre al Treilea Război Mondial.
Regizorului și producătorului de film rus Vladimir Bortko, care a ocupat pentru o vreme un loc de parlamentar, afirmă în emisiune că scufundarea nvaei Moskva este „un adevărat casus belli, un motiv de război”, conform Novaya Gazeta Europe.
„Ceea ce s-a întâmplat cu crucișătorul Moskva este absolut un pretext pentru război (…) Trebuie să bombardăm Kievul, apoi ei [liderii occidentali] nu vor veni [în Ucraina – n.r.]”, mai spune Bortko, în timpul emisiunii.
Russian state TV pundits urge the Russian army to bomb Kyiv and destroy Ukrainian railways in response to the sinking of Russia’s Moskva warship.
Video: Twitter / Julia Davis pic.twitter.com/jIEUhrDed8
— Novaya Gazeta. Europe (@novayagazeta_en) April 15, 2022
Comentarii similare au fost făcute și de prezentatoarea Olga Skabeyeva, care a comparat pierderea suferită de forțele ruse cu cel de-al Treilea Război Mondial. Ea a adăugat că Rusia trebuie să „se gândească foarte serios” la distrugerea căilor ferate ucrainene pentru a împiedica livrarea ajutorului occidental către țară.
„Operaţiunea specială rusă din Ucraina s-a transformat deja în ceea ce poate fi numit cu uşurinţă Al Treilea Război Mondial. Este absolut corect acum. Luptăm cu siguranţă împotriva infrastructurii NATO şi împotriva Statelor Unite ale Americii, care furnizează Ucrainei 24 de ore din 24 de ore arme prin căile ferate ale Poloniei. Cu siguranţă livrarea de arme nu este o glumă. Ar trebui să ne gândim serios la distrugerea acelor noduri de cale ferată. Cu toate acestea, problema este că „ei” (liderii mondiali) continuă să vină, dar ei trebuie avertizaţi”, a intervenit prezentatoarea.
Scufundarea Moskva, urmare a incompetenței sau atac ucrainean?
Aflată în Marea Neagră, nava amiral Moskva a avut un rol important în atacul neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei. În prima zi a războiului, militarii ucraineni aflați pe Insula Șerpilor i-au transmis un mesaj navei care încerca să-i facă pe aceștia să se predea: „Navă rusească, du-te dracu!”. Momentul a fost, ulterior, suprins într-un timbru lansat recent de președintele Volodimir Zelenski.
Însă ultimele zile au adus confuzie cu privire la soarta Moskva. În timp ce forțele ucrainene au declarat că nava a fost lovită de rachete Neptune de fabricație ucraineană – o armă concepută după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 -, Rusia a declarat că avariile au fost produse de un incendiu pornit de la explozia muniţiei navei de război.
După ce a spus inițial că nava plutea, urmând a fi reparată, Ministerul rus al Apărării a anunțat că Moscova s-a scufundat: „În timp ce era remorcată (…) către portul destinat, nava și-a pierdut echilibrul din cauza avariilor suferite în carenă, când a izbucnit un incendiu după ce muniția a explodat. Având în vedere mările agitate, nava s-a scufundat”.
Cum a reacționat presa rusă de stat
În general, scufundarea navei Moskva a fost tratată fără prea multă emoție de buletinele TV ruse de la primele ore ale dimineții, care s-au limitat la a raporta pe scurt declarația emisă de autoritățile de la Moscova, conform BBC.
Un sentiment similar a fost împărtășit și de ziare apropiate Kremlinului, care au pus scufundarea pe seama vechimii de 40 de ani a sistemelor de stingere a incendiilor. Opinia împărtășită de cele mai multe publicații pro-regim este că pierderea suferită de Rusia nu va schimba cursul războiului.
Articole asemănătoare
Utilizatorii britanici de Google ar putea să-și piardă drepturile europene de protecție a datelor
Nicaragua e pe punctul de a adopta două legi care vor afecta dramatic libertatea presei
Facebook va plăti milioane în Marea Britanie pentru a licenția articole de presă
Trei ani de GDPR. British Airways a primit cea mai mare amendă, în valoare de 211,7 milioane de euro
Capcana prietenilor și rudelor fără mască: o explicație psihologică a unor credințe false